RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH

RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH  - Bihun goreng merupakan menu agak popular orang Malaysia dan juga orang melayu. Bihun goreng sesuai dimasak untuk sarapan pagi, petang, malam dan juga sesuai untuk hari keramaian seperti open house raya, jamuan hari jadi dan banyak gi

RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH 


RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH . Nampak je nama bihun ni macam pelik, tapi resepi bihun ni mudah sangat. Yang tak banyak masa, busy dan tak berapa pandai masak macam mummy ni ha..jangan risau ! Mesti jadilah dengan RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH 

RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH 

Jom kita tengok resepi BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH dan macam mana nak masak BIHUN GORENG SARDIN ni ! Betul ke BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH?  Dan cepat ? 

Antara bahan-bahan yang mummy gunakan untuk memasak BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH adalah seperti:

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA
Bahan-bahan BIHUN GORENG SARDIN

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Setengah bungkus bihun jenama Berkat yang dah di celur selama sejam dengan menggunakan air suhu bilik (suhu normal) bukan air panasa atau air suam !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Separuh bawang besar hiris kasar (senang anak ke tepikan)
3 ulas bawang putih
3 batang Cili api
Sedikit sawi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

1 tin sardin Trader's Choice . Ada 5 ketul ikan sardin yang gemuk-gemuk dalam sos Tomato ! Ikan berkualiti dan sos tak hanyir ! I like !

Bahan lain :-

Sedikit kicap
Sedikit garam
Sedikit air

Option :
Hiriskan telur dadar
Perahkan limau semasa makan



CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN


BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

1. Gorengkan ikan sardin Trader's Choice ke dalam sedikit minyak masak.

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

2. Ikan dah nampak garing, masukkan bebawang goreng hingga naik bau wangi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

3. Masukkan sos tomato sardin, sedikit kicap, setengah cawan air biasa dan sedikit garam. Masakkan hingga kuah didih.

4. Setelah didih, terus masukkan bihun ke dalam kuah tadi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

5. Akhir sekali masukkan sayur sawi. Kacau rata dan boleh angkat terus !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

6. Siap untuk di hidangkan dan di makan. Untuk hiasan atas tu, boleh letakkan hirisan telur dadar, cili dan daun sup.

7. Nak sedap makan BIHUN GORENG SARDIN, perahkan sedikit limau kasturi di atas bihun tadi. Memang perggggggh ! Nikmat !


BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Anak kami, sampai 3 kali tambah BIHUN GORENG SARDIN tau ! Sedap katanya, alhamdulillah lega mummy daddy kerana boleh berjimat cermat untuk barangan dapur kami !

Nak tengok resepi lain yang mudah dan sedap. Jom baca di :-




25 comments on "RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH "
  1. Memang murah dan berkualiti barang-barangnya..

    ReplyDelete
  2. Sedap pula nengok bihun goreng tuh.. ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
  3. Wah menarik ni..first time tau ada bihun goreng sardin..nanti boleh cuba la

    ReplyDelete
  4. pestime dgr bihun goreng sardin.. boleh cuba nnti utk anak anak ..
    thanks for the resipi!

    ReplyDelete
  5. tak sangka sardin pun boleh masak dengan bihun. boleh try nanti.

    ReplyDelete
  6. lain dari yg lain resepi mee hoon awk..lps nie boleh la kita cuba..tapi klo guna sardin de bau hanyir x? klo kita kurang minat sikit klo bau hanyir..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  7. 1st time dengar bihun goreng sardin.. leh try ni

    ReplyDelete
  8. bihun goreng sardin tk pernh try..tp sardin mkn nasi panas2 xtoleh kiri kanan

    ReplyDelete
  9. first time dengar menu bihun sardin..cam senang je cara buat dia..nnti nk cuba la...

    ReplyDelete
  10. Sedap pulak nengok Mee Hoon Goreng Sardin nie Linda. Nak cuba juga lah nanti. Kat rumah akak nie ada juga Segi.. kadang memang beli barang basah kat situ..

    ReplyDelete
  11. hmmm. sahur elok ni kalau dah boring dengan nasi. thankyou sislin

    ReplyDelete
  12. First time tahu resipi ni, nak try lah nanti! Suka jugak shopping dekat Segi ni sebab fresh & murah

    ReplyDelete
  13. tak sangka sardin ni boleh buat resepi utk bihun goreng. Boleh la try nanti ni.

    ReplyDelete
  14. Ohh my...So sedap looking, am.now hungry craving for some ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  15. wow. 1st time ni tahu sardin goreng bihun.

    ReplyDelete
  16. Nampak sedap bihun goreng tu...boleh try karang..Follow sini

    ReplyDelete
  17. alahai apesal sedap sgt ni.. boleh try la nanti

    ReplyDelete
  18. Seeius x pernah buat lagi bihun sardin.. pasni leh cuba.. nyum²

    ReplyDelete
  19. Zira buka puasa makan bihun pun dah kenyang. Sedap dapat buka puasa

    ReplyDelete
  20. Lain dari yg lain resepi akk.. Nk kena cuba buat lah kalau ada masa free nanti

    ReplyDelete
  21. eh pertama kali dgr bihun goreng sardin...selalu rencah guna udang, sotong, ayam...mmg lain drpd yg lain neh!

    ReplyDelete
  22. Wah sedap juga bihun goreng sardin, i tak pernak try masak macam ni lagi.

    ReplyDelete
  23. Tak pernah cuba buh sardin. Lepas ni boleh cuba resepi linda ni

    ReplyDelete
  24. Tak pernah lagi masak bihun goreng masuk sardin. Nanti nak try lah

    ReplyDelete

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com