DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR

Rezeki anak-anak time cuti sekolah baru ini, DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR berbuah dengan meriah dan harganya pun murah ! Yes !! Johor dah musim durian, ye ! Bulan Jun ni, memang musim buah durian dari negeri Johor mula berbuah. Biasalah, durian ni ada musim-musimnya. Ada Musim Durian Perak , musim Durian Pahang dan banyak lagi negeri yang bermusim akan mengeluarkan buah durian. 


durian musang king kahang johor  SEJARAH DURIAN MUSANG KING


  Durian Musang King merupakan salah satu jenis durian yang sangat popular dan terkenal di Malaysia. 

  Durian Musang King, juga dikenali sebagai Durian Mau Sang Wang atau Sultan Durian, adalah salah satu jenis durian yang paling dikehendaki dan dihargai di Malaysia. Durian ini terkenal dengan tekstur krimnya yang lembut, rasa manis yang pekat, dan aroma yang kuat.

  Sejarah Durian Musang King bermula dari perancangan penanaman durian oleh penduduk setempat di daerah Raub, Pahang, Malaysia. Walaupun ada pendapat berbeza mengenai asal-usul nama "Musang King," namun biasanya ia diasaskan pada kisah penduduk tempatan yang melihat musang atau "musang king" (raja musang) yang kerap berkeliaran di kawasan ladang durian. Musang king dipercayai gemar memakan durian jenis ini, dan inilah yang kemudiannya memberikan nama kepada durian ini.

  Sejak awal 1980-an, populariti Durian Musang King semakin meningkat dan mendapat permintaan yang tinggi dari pasaran tempatan dan antarabangsa. Kualiti dan citarasa yang luar biasa menjadikan durian ini digemari oleh peminat durian di seluruh dunia.

  Pengilang-pengilang dan petani-petani durian di Malaysia kemudiannya mula memberi tumpuan kepada penanaman dan pembiakan Durian Musang King secara komersial. Usaha-usaha untuk meningkatkan kualiti dan hasil keluaran telah dilakukan untuk memastikan kepuasan peminat dan memenuhi permintaan pasaran yang tinggi.

  Durian Musang King tidak hanya popular di Malaysia tetapi juga dikenali dan dihargai di negara-negara lain seperti Singapura, China, Taiwan, Korea Selatan, dan Jepun. Ekspor Durian Musang King telah meningkat dengan pesat dan membawa manfaat ekonomi kepada Malaysia.

  Sejak itu, nama Durian Musang King semakin berkibar sebagai "raja durian" di kalangan peminat buah durian. Popularitinya terus meningkat dari tahun ke tahun, menjadikan Durian Musang King sebagai salah satu produk pertanian terpenting dan membanggakan bagi Malaysia.


  DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR  10 ciri-ciri Durian Musang King 


  Antara 10 ciri Durian Musang King adalah :-

  Bentuk Buah: Durian Musang King mempunyai bentuk buah yang besar dan berat, dengan kulit berduri yang tebal dan tajam. Biasanya berbentuk bulat atau sedikit lonjong.

  Kulit Berwarna Hijau Kuning: Kulit luar Durian Musang King berwarna hijau kuning yang mencolok dan jelas membezakan dengan durian jenis lain.


  Daging Buah Tebal dan Kuning: Isi buah Durian Musang King adalah krim kuning dan sangat tebal. Tekstur isinya lembut, lembap, dan berair.


  Rasa Manis dan Pekat: Durian Musang King mempunyai rasa manis yang pekat dan lemak yang melekat pada lidah, memberikan kepuasan yang memuaskan.


  Bau aroma yang kuat:
  Durian Musang King terkenal dengan aroma yang sangat kuat, yang kadang-kadang dianggap "berbau busuk" oleh sesetengah orang, tetapi disukai oleh peminat durian sejati.


  Biji Kecil: Durian Musang King mempunyai biji yang kecil berbanding durian jenis lain, mempunyai lebih banyak ruang untuk isi buah yang enak.


  Rasa Rendah Berserat: Isi buah Durian Musang King lebih rendah berserat, menjadikannya lebih lembut dan mudah dikunyah.


  Tekstur Berminyak: Durian Musang King bertekstur sedikit minyak, memberikan cita rasa yang lembut dan melekit.


  Mempunyai Kelebihan Nutrisi: Selain rasa yang sedap, Durian Musang King juga kaya dengan nutrisi seperti vitamin C, zat besi, dan serat.


  Kepopuleran dan Harga yang Mahal:
  Durian Musang King adalah salah satu jenis durian yang paling dicari dan mahal di pasaran, baik di Malaysia maupun di negara-negara luar. Permintaan yang tinggi disebabkan oleh citarasa dan kualitinya yang istimewa.


  HARGA DURIAN MUSANG KING DI MALAYSIA  Harga Durian Musang King di pasaran Malaysia boleh berubah-ubah mengikut musim dan penawaran pasaran. Pada amnya, Durian Musang King adalah salah satu jenis durian yang paling mahal di pasaran disebabkan oleh popularitinya dan citarasa yang istimewa. 

  Berikut adalah faktor yang mempengaruhi harga Durian Musang King :

  Musim Durian: Harga Durian Musang King biasanya lebih tinggi semasa musim durian berada dalam puncaknya, iaitu pada bulan-bulan Mac hingga Ogos.


  Harga Per Kilogram: Harga Durian Musang King boleh mencecah RM50 hingga RM100 per kilogram atau lebih, terutamanya untuk kualiti dan saiz yang terbaik.


  Harga Mengikut Biji: Durian Musang King juga boleh dijual dalam bentuk biji, dengan harga satu biji boleh mencecah RM20 hingga RM50 atau lebih, bergantung kepada saiz dan kualiti buah.


  Tempat Beli: Harga Durian Musang King mungkin berbeza di antara kedai-kedai durian di kawasan perkampungan, pasar tani, pasar malam, dan kedai-kedai buah-buahan terkemuka di bandar-bandar besar.

  Perlu diingatkan bahawa harga yang disebutkan di atas hanya sebagai panduan umum dan mungkin berubah mengikut faktor-faktor pasaran dan lokasi. 

  Selain itu, ada pelbagai varieti dan kualiti Durian Musang King, yang juga boleh mempengaruhi harga yang ditawarkan oleh peniaga-peniaga durian. 

  Bagi peminat durian sejati, harga mungkin bukanlah halangan untuk menikmati rasa lezat dan kualiti unik Durian Musang King yang terkenal itu.


  DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR


  Musim buah durian yang paling best adalah pada tahun ni, lah... sebab anak-anak dapat makan buah durian Musang King orang kampung di Kahang, Johor dengan sepuas-puasnya. Selalunya, kalau duduk KL tu memang beli je buah durian. Nak ke kebun orang lain pun , kos tol, minyak dah berapa pulak kan. Sama kos dengan beli je.

  Di Kahang Johor ini, ada 1 kedai sahaja yang jual durian. Tapi, memang cepat habis. 2 kali kami datang. 

  Pertama kali datang, kedai durian dah tutup dalam pukul 7 malam macam tu (lambat datang sebab suami balik kerja lambat). 

  Kali kedua datang ke kedai durian Kahang Johor ni.. dalam 6.30 petang...dah habis licin semua jenis durian.

  Yelah cuti sekolah kan..ramai orang datang masuk ke Mersing dan Tioman melalui jalan Kahang ni. 

  Kali kedua tu, ajak suami lajak sampai ke Kluang Johor cari durian kot ada yang murah. Alhamulillah, kami jumpa durian kampung dari Muar Johor. Sebakul buah durian dalam 10kg berharga RM80. Erm..borong teruslah...

  Anak-anak memang dok craving durian tu..beli ajelah.

  Sampai rumah, makan durian kampung 10 kg tu sekali hadap je. Huhuhu, lepas tu..anak-anak minta durian musang king

  Gitulah anak kami ..Memang dorang tak puas, selagi tak dapat makan buah durian musang king.

  Sebab apa semua suka musang king? Sebab, masa mengandung semua anak...mummy memang nak makan buah durian musang king sahaja.

  Padahal, kalau tak mengandung..memang layan buah durian kampung je ! Er..nasib ibu mengandung huhuhu...

  Okaylah..berbalik kepada buah Durian Musang King Kahang tu.
  Yess...! Kali ketiga datang.. dapat pun durian musang king Kahang Johor !


  DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR
  HARGA DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR

  DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR

  Ada 2 jenis buah durian musang king kat sini.
  1. Gred elok RM20/kg
  2. Gred B reject masuk Singapore RM10/kg

  Kami beli reject je, borong terus 12 kg.. Beli reject sebab nampak elok je, buahnya..kalau ada rosak pun, tak banyak rosaknya.

  DURIAN MUSANG KING KAHANG, JOHOR

  Memang puas makan durian musang king sebab isi banyak dan bijinya kecil. Sampai boleh bawa balik KL bagi mak abah dan anak-anak boleh repeat makan sampai 3 hari.

  Korang suka yang suka durian. Korang selalu borong kat mana? Ke ada kebun durian? hehehe
  2 Comments

  Welcome back , guys !

  Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

  For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

  1. wahhh mummy makan doyan musang king, ada kata kali ni musim doyan murah2 dah harga nya kan, kak ana belum lagi pii cari doyan nii :)

   ReplyDelete
  2. Tudia warna kuning myerlah.. aduh terliur tgk. pernah skali je rasa durian musang king.

   ReplyDelete

  Post a Comment

  Welcome back , guys !

  Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

  For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

  Previous Post Next Post