Friday, 6 June 2014

Tabung Haji.Pendaftaran Haji.Penamaan Waris


Walaupun daku agak lambat buat buku Tabung Haji. Tapi, sekali selepuk ilmu dapat hari ini. 

Macam-macam soalan yang mummy Dhia dapat bertanya. Mmg puas hati giles. Terima kasih wahai pegawai Bank Rakyat Kajang. Kerana sudi melayan saya sambil buat kerja ;)

Kebetulan cuti hari ini. ..
Nk di jadikan cerita. Saje tinjau2 & dok tanya Bank Rakyat. Tentang Tabung Haji.

Antara soalan2 mummy Dhia;-

1) Boleh buat deposit ke akaun Tabung Haji anak tak? tapi buku tak bawa. 
Kata pegawai yg bertugas. "Tak boleh, mesti kene ada buku utk deposit jika melalui bank rakyat".

2) Boleh saya buka buku Tabung Haji di sini? "Boleh," jawab pegawai Bank Rakyat itu.

3) Bagaimana saya nk daftar haji? 
"Boleh pakai cash (akaun simpanan tabung haji..kita akan lock RM1300. Nk guna EPF akaun 1 pn boleh juga. Kita lock amount sama sahaja. Statement epf boleh print disini sahaja," jawab pegawai Bank Rakyat.

4) Jika akaun anak saya cukup untuk daftar haji, tapi saya nk lock pendaftaran haji anak saya menggunakan akaun 1 EPF saya. Adakah boleh?
"Boleh, asalkan akaun simpanan Tabung Haji anak puan joined name dgn puan.", jawabnya lg.

Saya pun terus buka buku simpanan Tabung Haji. Selama ini..Dhia & daddy je ada akaun simpanan Tabung Haji.

Isi borang sekali dgn borang penama. Bukan penamaan calon. Tp, penama untuk waris. Mudah je isi borang penamaan Tabung Haji.

Tak mcm penamaan K*&^ nk saksi bagai. Saksi pulak bkn pewaris. Ha, lelama mmg tak isi borang penamaan tu. 

Btw, kene settle kan juga cuti ini nanti. Kalo apa2 jd ssh nt.

Thumb up Bank Rakyat. Senang kerja saya pd hari ini. Walaupun misi terjah aje!!

Then...kesimpulan dalam hati....
Oleh kerana akaun simpanan tabung haji Dhia joined name dgn daddy. Makanya, guna akaun 1 epf daddy ler. (Jika daddy setuju).

Baby dlm perut ni nt joined name dgn mummy pulak ye. Boleh deposit daftar haji  di baby guna akaun 1 epf mummy.

Dan... kita semua boleh daftar sekali gus utk pendaftan haji bersama-sama.

Sekian utk program harini. Nk sambung buat wishlists dan dfeed Dhia.. ngeh ngeh ngeh..

2 ni wishlists utk cuti 60 hari nanti. 
Bkn ini sahaja wishlist nya.. Ada lagi tau!!! Stay tuneeeee ;)


P/s: selagi boleh pakai akaun 1 kwsp. Daku pakai je ;) Dgn investment utk Amanah Saham 1 Malaysia pn daku labir dr akaun 1. Bak kata pepatah org tut..."dont put all the egg in 1 basket" (eh, ada ke? Hihi..betul ke daku, ni?)

No comments:

Post a Comment

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Thanks Yang Rajin :)

Google+ Followers

Followers