Aktiviti Dhia berumur setahun sembilan bulan

Bila dah jadi mak-mak, benda pertama sekali yang kita utamakan. Mesti hal-hal berkaitan ANAK. Kita...

Bila dah jadi mak-mak, benda pertama sekali yang kita utamakan. Mesti hal-hal berkaitan ANAK. Kita akan monitor perkembangannya, aktiviti yang sesuai dan pastinya nk yang terbaik untuk anak-anak. 
Learn more about your child's needs based on their age group at www.Parents.com

Masa tidur anak-anak juga penting. Mengikut carta, umur 18m - 2 years old ni waktu jam tidur nya dalam 13-14 jam sehari. Macam Dhia sekarang ni, tidur 2-3x sehari. Siangnnya 2x tidur dalam masa 1-2 jam. Malam pula, mmg lama dalam 9 jam macam tu. Tapi, jika waktu mummy cuti dalam 11 jam tidur malamnya. Sb boleh bangun lambat kan. Waktu tidur malam, ikut waktu mummy. Kalo mummy nya masuk tido awal, awal la dia masuk bilik. Kalo mummy tak masuk bilik. Lambat la Dhia tidur. Biasalah kan, budak bfeed ni. 

Adiknya 7 bulan tu, tidur pun boleh tahan. Dalam 14 jam juga. So, mmg tak de masalah juga. Tapi, waktu malamnya sangatlah aktif bfeed. Every 2 hours mmg nk bfeed. Sekali bfeed tu mmg lama. Waktu siang, mmg kurang nk menyusu. Siangnya dalam 6oz mcm tu je menyusu. Mungkin sbb dah start makan. Kenyang dah perut si adik tu.




Aktiviti Dhia pula, mmg kami akan cuba berikan aktiviti beriadah jika ada kelapangan. Atau curik-curik masa yang ada. Since, kolam renang kat rumah under maintenance. Kita kasik Dhia main air di kolam renang luar. Dah semakin berani nk menyelam sekarang. Slowly mengajar. Kang kalo terus zaas ajar lelaju. Mungkin Dhia akan takut nanti.




Dan, semakin memberanikan diri nak berjalan atas air sendiri. Tak bagi kita pegang.
Ok la Dhia, build your own confident by yourself ya!



Selain itu, Dhia pun suka dengan aktiviti membaca, tengok-tengok buku, main masak-masak, main puzzle, main bola, dan memcam toys lagi.



Dah besar ni, makan pun nk sendiri. Nk guna pinggan sendiri, sudu, garfu dan kekadang pisau pun sekali. Tengok apa yang kita guna. Dhia pun nak juga. Umo cenggini dah ada perasaan copy and paste dah.



Dan, kami juga kasik juga pendedahan pd Dhia dengan teknologi, Kang kalo langsung tak tau teknologi. Paroh gak. Zaman sekarang semua bebudak advance dan cerdik. Kami tak ajar pun buka you tube dan cari cerita dalam tu. Tau sendiri je buka sana sini.

Yang bagusnya, sesebelum ni tak nak gosok gigi. Tapi, lps tengok fav character dia dlm youtube, Elmo tu gosok gigi. Terus nk gosok gigi dah:-


Dan, yang bawah ni juga antara fav Dhia. Pastu, nmpak  kinder joy kat kedai. Terus mummy dan daddy kene paw!!


Kinder joy Malaysia, menan yg hado dlm tu tak se'best' luar Malaysia puye. Dhia pn nampak macam dissapointed bila buka adiah yang hado tu, tak sama apa yg Dhia tengok dlm you tube kot. 

Redha la awak, ye!! Sape soh tgk you tube hok ni ;)



You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda