Shoplinks.Asia

Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah Pilihan yang Lebih Tepat?

Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah Pilihan yang Lebih Tepat? Ini lah persoalan yang membelenggu mummy ketika 6 tahun yang lalu. ...

Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah Pilihan yang Lebih Tepat? Ini lah persoalan yang membelenggu mummy ketika 6 tahun yang lalu.


Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah Pilihan yang Lebih Tepat?


Berbanding rumah teres, mummy memang lebih suka jenis rumah pangsapuri. Ianya lebih nampak lebih mudah di urus, faktor keselamatan terjaga dan ada fasiliti tersendiri. Selain itu, kena ikut bajet jugalah kan!

Jika ada yang tanya mummy, elok beli atau sewa sahaja pangsapuri?

Mummy ada beberapa idea berkenaan perihal ini.


Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah Pilihan yang Lebih Tepat?

Beli atau Sewa Pangsapuri: Yang Manakah pilihan yang Lebih Tepat?


Jika korang tinggal dan bekerja di bandar, adakah korang patut menyewa atau beli pangsapuri?

Bgi mummy, jika korang beli, korang akan ada rumah milik sendiri.

Tetapi jika korang menyewa, ia menawarkan sedikit kebebasan untuk berpindah sekiranya lokasi itu tidak lagi menarik.

Membuat pilihan antara keduanya akan bergantung kepada situasi semasa kewangan korang juga, situasi kerjaya dan keutamaan.

Sebenarnya, ada beberapa panduan yang akan membantu menilai baik buruk berkenaan sewa dan pemilikan pangsapuri

Untuk menentukan pilihan yang terbaik.

Kenapa Menyewa Adalah Idea Yang Bernas


Berikut adalah sebab kenapa menyewa adalah pilihan yang lebih baik.

Fleksibiliti

Satu daripada kelebihan menyewa sebuah pangsapuri adalah ia menawarkan lebih fleksibiliti. Di samping itu, mencari apartment for rent adalah sangat mudah dengan laman seperti PropertyGuru. 

Ya, membeli pangsapuri mungkin memberikan seseorang itu rasa selamat dan stabil.

Tapi apa akan terjadi jika korang dipindahkan  kerja ke bahagian bandar yang lain atau di mana-mana kawasan lain dalam negeri anda?

Korang boleh menolak untuk dipindahkan tapi mungkin boleh merosakkan peluang kenaikan pangkat

Atau korang boleh setuju dan korang akan berada di satu situasi di mana korang terpaksa mengeluarkan duit untuk pangsapuri yang korang tidak duduki.

Disebabkan ini, sewa menjadi pilihan untuk mereka yang masih baru memulakan kerjaya.

Jika korang menyewa sebuah unit, korang tidak perlu risau jika syarikat tempat korang memindahkan korang.

Kerana korang boleh memberi notis secukupnya kepada pemilik pangsapuri dan berpindah ke pangsapuri lain.

Begitu juga, dengan korang yang ada plan untuk berhenti kerja dan mahu berpindah ke syarikat yang menawarkan gaji yang lebih tinggi dan jawatan yang lebih baik.

Adakah korang rasa nak kekal di tempat kerja lama hanya semata-mata kerana rumah milik anda lebih dekat itu satu pilihan yang tepat?

Mestilah tidak! Korang pun nak maju dalam kerjaya korang dalam apa cara sekalipun.

Perkara seperti ini, menunjukkan kadangkala fleksibiliti lebih baik daripada stabiliti terutamanya untuk profesional muda yang baru memulakan kerjaya.

Kemampuan

Jika korang baru memulakan kerja dan masih membina kerjaya, menyewa pangsapuri adalah lebih murah daripada membeli.

Ya, ramai orang kata, kita patut mula melabur dengan membeli pangsapuri secepat mungkin kerana nilai hartanah yang melonjak.

Bagaimanapun, ada satu masalah pada idea ini.

Korang akan membuat pembelian jangka panjang dengan pendapatan kecil.

Semakin tinggi jawatan korang dalam syarikat, semakin tinggi gaji korang.

Ianya sebenarnya, membolehkan korang membuat pembelian yang bernilai lebih tinggi.

Memulakan proses pembelian di awal kerjaya mungkin satu keputusan yang tidak bijak dan pramatang, korang mungkin terikat dengan pangsapuri yang kecil sedangkan korang boleh dapatkan pangsapuri yang lebih besar.

Korang juga perlu ambil kira berapa banyak daripada gaji anda yang perlu digunakan untuk bayaran pinjaman setiap bulan.

Jika korang hanya menyewa, bayarannya adalah lebih kecil dan akan membolehkan anda menggunakan lebihan itu untuk benda lain seperti bercuti.

Kenapa Membeli Pangsapuri Adalah Idea Yang Bernas

Berikut adalah sebab kenapa membeli pangsapuri adalah pilihan yang lebih baik.

Menenangkan Hati

Apa yang baik mengenai pinjaman jangka panjang untuk sebuah pangsapuri di masa muda adalah, dalam tempoh 10 ke 15 tahun.

Korang akan melunaskan semua bayaran untuk pangsapuri itu.

Bil yang korang perlu korang risaukan cuma bil utiliti dan yuran pengurusan yang tentu saja .

Ianya, lebih murah daripada sewa korang. Ada rumah sendiri, tentu saja dapat menenangkan korang.

Kerana jika korang terlibat dalam kemalangan, korang boleh ambil cuti tanpa gaji tanpa perlu risaukan sewa. 

Pelaburan Jangka Panjang

Memiliki pangsapuri adalah pelaburan jangka panjang yang baik kerana korang boleh sewakan pangsapuri itu untuk tempoh 10 ke 15 tahun.

Korang juga boleh jual dengan harga yang lebih tinggi dari semasa anda mula-mula beli dahulu.

Pendapatan sewa korang, boleh buat bayaran bulanan pinjaman.

Dan hasilnya, boleh dimasukkan ke dana persaraan korang. Korang juga boleh pilih untuk jadikan ia satu hartanah sewa selamanya dan boleh menikmati pendapatan yang dihasilkan daripada sewa hartanah itu.

Memilih antara sewa atau beli adalah bergantung kepada di mana keutamaan anda.

Kedua-duanya ada baik dan buruk dan korang perlu mempertimbangkan dengan baik sebelum membuat keputusan.

Kesimpulannya, pilih berdasarkan kemampuan kewangan dan pendapat orang di sekeliling korang juga.

Jika korang tidak mampu, lebih baik jangan membeli dulu.




You Might Also Like

9 comments

  1. Kak Sue pun plan nak beli rumah juga nie..

    ReplyDelete
  2. Akak pun suka rumah jenis kondo atau apartment..tp keluarga akak besar so akak beli rumah 2 tingkat aje..

    ReplyDelete
  3. harap tahun ni boleh beli 1 rumah

    ReplyDelete
  4. Nieyl bersyukur sangat...
    sebab nieyl tidak perlu beli rumah atau sewa rumah...
    tapi walau bagaimanapun,en.husband tetap nak beli rumah kami sendiri one day... :)

    ReplyDelete
  5. kami pun pangsapuri jugak.. nasib ground floor kalo tingkat 4 pitam nak naik tangga.. hehehhe

    ReplyDelete
  6. Pilih berdasarkan kemampuan..betul tu kak lya stuju lyn..kita ni nak membeli kena tgk kemampuan kita agar tidak terbeban nnti..

    ReplyDelete
  7. K azni beli rmh thn 2000 masa tu rmh murah lagi. Memula menyewa flat kat keramat. Aduii rasa seksa bila angkat brg sbb x der lif. Tu yg cr landed property jugak n dah habis bayar.. speed dgn epf

    ReplyDelete
  8. Untuk pelaburan juga memang bagus beli pangsapuri ni. Sekarang kami pun sewakan pangsapuri dengan harga yang berbaloi. Siap boleh menyimpan lebihan dari pembayaran ke bank. Tapi semua ikut kemampuan juga

    ReplyDelete
  9. Sewa sementara tak mampu. Tapi harga hartanah pun melambung juga kan sis
    .
    Dilema dilema

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -