Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung #MYTravelAdventure !  Setiap kali mengandung, mesti mummy akan pergi jalan-jalan atau gi hol...

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung #MYTravelAdventure ! Setiap kali mengandung, mesti mummy akan pergi jalan-jalan atau gi holiday. Dari zaman mengandung Dhia Batrisya lagi. Orang mengandung ini, bab berjalan. Memang sihat walafiat ! Kalau di tanya mummy nak bercuti di mana dan kemana. Rasanya tempat tu... terletak nombor 2 priority bagi mummy. Paling penting dan paling utama bagi mummy ialah WAJIB ke tempat yang mesti boleh beraktiviti bersama keluarga. 

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


Kalau nak cerita bab bercuti atau holiday buat masa sekarang mummy memilih dalam Semenanjung Malaysia. Kenapa pilihan mummy dalam Semenanjung Malaysia.. Almaklumlah kan..anak kecil-kecil lagi. Ada baiknya latih mereka bercuti dalam Malaysia terlebih dulu. 

Ok...Bila cerita bab percutian atau holiday semestinya, booking hotel paling penting.  Betul, tak? Lagi-lagi kalau masa public holiday bertembung cuti sekolah. Kalau tak booking hotel awal-awal, bahaya oooo..buatnya penuh. Nak tidur mana? huhu..dengan anak-anak kecil lagi.


PEMILIHAN HOTEL DENGAN MENEMPAH DI TRAVELOKA


Pemilihan hotel pula, mummy selalu menempah dengan Traveloka . Sebab Traveloka ada penjimatan yang banyak! Save bajet ! Hehe.


Macam sebelum ini, mummy nak ke Puteri Harbour dan inginkan hotel yang murah dan dekat. Dari traveloka website, mummy boleh nampak jarak hotel ke destinasi yang mummy nak kunjungi.

Selain itu, mummy dapat ekstra 25% potongan diskaun. Deluxe King Room berharga RM148 tapi selepas disakaun 25% dan diskaun menggunakan apps. Kami hanya perlu bayar lebih kurang RM98 sahaja semalam.

Murah, kan booking dengan traveloka?



Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Holiday di Pulau Langkawi Ketika Mengandung Anak Pertama

Mengandung anak pertama, kami holiday ke Pulau Langkawi. Mengandung anak kedua dan ketiga kami bercuti di mana? Ha..tu kena tunggu ! Nanti mummy cerita di blog satu persatu ye.

Tak mabuk perjalanan ke bercuti ketika mengandung? Alhamdulillah..syukur. Mummy di beri kekuatan untuk berholiday ketika mengandung. Anak dalam perut memang minta holiday je !

Apa itu Traveloka?

Cerita bab tempah hotel di TRAVELOKA. Lupa pula mummy nak perkenalkan apa itu TRAVELOKA. Traveloka ialah satu aplikasi perancang percutian yang paling cekap, pantas dan hebat di Malaysia kerana kita boleh menempah hotel dan tiket penerbangan. Untuk menempah hanya perlu klik www.traveloka.com.my atau muat turun aplikasi traveloka di Google atau Apps Store.

KENAPA BABYMOON ANAK PERTAMA DI PULAU LANGKAWI?


Kenapa masa mengandung Dhia Batrisya kami ke Pulau Langkawi? Salah satu sebabnya ialah daddy belum pernah jejak Pulau Langkawi. Walaupun menetap di kawasan utara Semenanjung Malaysia. Sian daddy kan dah berpuluh-puluh tahun batu dapat jejak,kan kaki ke Pulau Langkawi. 


Banyak ke tempat menarik di Pulau Langkawi? Memang banyak sangat tempat menarik di Pulau Langkawi. 

Mummy pun ada tempat yang tak habis terokai lagi tu. Harap-harap ada rezeki bawa anak-anak ke Pulau Langkawi satu hari nanti.

TEMPAT MENARIK PULAU LANGKAWI YANG TAK PERNAH JEMU DI KUNJUNGI




Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


1. DATARAN LANG PULAU LANGKAWI


Sebelum berkahwin, keluarga mummy memang suka ke Pulau Langkawi. Tak pernah jemu ke Pulau Langkawi. Sebab suasananya aman, tenang dan ada banyak tumbuhan hijau. Selain itu, mummy juga suka singgah ke Dataran Lang. Ianya, merupakan tempat wajib kami sekeluarga bergambar. 

Tanda mercu Pulau Langkawi

Dataran Lang Pulau Langkawi ni, tak jauh dari jeti. Nak naik kereta atau berjalan kaki pun boleh.



Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


2. KERETA KABEL PULAU LANGKAWI.

Tempat menarik yang kedua, pastinya kereta kabel Pulau Langkawi.


Rindu pula nak naik kereta kabel Pulau Langkawi. Rasanya hampir 6 tahun tak naik.

Kekononnya mengandung...tak leh nak naik kan. Hehehehe


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

3. ORIENTAL VILLAGE

Oriental Village ni terletak di perkarangan kereta kabel. Oleh kerana mummy tak naik kereta kabel. Suami pun menemani mummy bersiar-siar di kawasan Oriental Village.



Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Di sana, kami dapat menaiki kereta kuda, bersiar-siar di taman ala-ala Korea, melihat ikan dan berikan makan kepada ikan.

Kalau bawa anak-anak kami, mesti mereka teruja sama.


4. MAKAM MAHSURI


Makam Mahsuri juga antara tempat yang wajib mummy lawati setiap kali ke Pulau Langkawi


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Ambil aura cuci kaki dengan air dari makam Mahsuri dan sapukan di perut..

Walaupun dah banyak kali ke Makam Mahsuri. Tapi, setiap kali jejakkan kaki ke Pulau Langkawi. Mesti kami singgah lagi.

Takkan jemu ke tempat ini. Lagipun ada kuih telinga keling yang sedap di jual di sini.

Tak percaya? Cubalah beli dan rasa.

5. BERAS TERBAKAR


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Kalau Dhia dan Dzal ke Beras Terbakar Pulau Langkawi ini. Pastinya, mereka akan teruja gembira seperti Rayyan.

Beras terbakar mengingatkan sejarah tentang satu ketika beras di bakar di sini.


6. PANTAI CENANG PULAU LANGKAWI


Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Pantai Cenang , pantai yang indah, bersih dan ada banyak aktiviti pantai ada di sini.

7. TEMPAT MAKAN YANG SEDAP

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Tempat makan, memang banyak ada di Pulau Langkawi. Tak perlu risau perut keroncong ! Sedap-sedap makanan di Pulau Langkawi

8. JETI PULAU LANGKAWI

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Kalau ke Pulau Langkawi, kami suka naik bot. Nikmati keindahan laut.

9. TEMPAT SHOPPING BEBAS CUKAI

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure

Melancong ke Pulau Langkawi Ketika Mengandung ! #MYTravelAdventure


Dan, yang paling best di Pulau Langkawi ialah tempat membeli belah di zon bebas cukai. Sakanlah shopping kalau jejak ke Pulau Langkawi hehe.



Adventure tak adventure lah kan...mengandung sambil holiday ke Pulau Langkawi. Tapi, apa-apa pun holiday ini, memang syiokkk.


Traveloka ada menganjurkan peraduan baru (Local Blogger Contest) di mana anda boleh berkongsi dengan kami tentang kisah-kisah menarik anda di Malaysia. Mudah, kan? DAN, 20 penyertaan pertama akan mendapat baucar jelajah bernilai RM150. Bila lagi nak pergi bercuti? Macam tu je. Senang sangat, kan? Mana tahu, ini mungkin hari yang bertuah untuk anda.



Dapatkan maklumat penuh di sini - http://ow.ly/A9XQ30aVYAQ atau layari https://www.traveloka.com/en-my




You Might Also Like

8 comments

  1. bestnya linda.. akak tak penah sampai lagi.. sedih kan? hehehe dah 38 thn dah pun..

    ReplyDelete
  2. Masih kekal dalam wishlist Langkawi ni..walau dh pi bnyk kali tetap nak pi jugak berdua dengan dania

    ReplyDelete
  3. Holiday dekat mana mana pun syok kan kak Linda lagi lagi dengan Traveloka. Nani suka pergi Langkawi sebab boleh borong coklat. Hahah!

    ReplyDelete
  4. memang best kalau ke Langkawi.. penuh aktiviti sebab banyak tempat menarik boleh dilawati.. selain tu of course la best nak shopping kan.. hehehehehe.. borong coklat satu kewajipan..! :)

    ...

    ReplyDelete
  5. Best kan langkawi...pi byk kali pun tetap best tak bosan!

    ReplyDelete
  6. Sekejap je msa berlalu. Skrg anak dah ketiga..happy babymoon akak

    ReplyDelete
  7. Jadi pengin ke Langkawi, sepertinya menyenangkan kereta gantung ya. Salam kenal, blogwalking

    ReplyDelete
  8. 3x akak & husband pernah bercuti ke Langkawi..mmg best...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -