TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG BALI INDONESIA MELETUS

TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG MELETUS DI BALI INDONESIA - Kira-kira sebulan lebih yang lalu satu dunia sudah di beritahu tentang Gunung Agung di...

TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG MELETUS DI BALI INDONESIA - Kira-kira sebulan lebih yang lalu satu dunia sudah di beritahu tentang Gunung Agung di Bali Indonesia akan meletus. Sebab Gunung Agung, Bali Indonesia tersebut menampakkan keaktifannya kira-kira pertengahan September 2017.

Dan, Sabtu bermulanya letusan Gunung Agung, Bali Indonesia menjadi semakin aktif mengeluarkan larvanya

SEJARAH LETUSAN GUNUNG AGUNG BALI, INDONESIA



TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG MELETUS DI BALI INDONESIA

Melalui gambar di atas, Gunung Agung Bali Indonesia dah 6 kali terjadi sejak tahun 1808. Dari sumber BBC Indonesia berkata , Gunung Agung, yang saat ini berstatus Awas, tidak akan sebesar letusan pada tahun 1963.

"Kemungkinan (letusan) seperti 1963, kemungkinannya kecil. Jadi, letusannya tidak akan sebesar tahun 1963. Ini dilihat dari energi pada dapur magma gunung, yang tidak sebesar (letusan pada) 1963," kata Humas BNPB, Sutopo Purwo Nugroho, di Gedung BNPB, Jakarta, Senin (27/11).

TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG MELETUS DI BALI INDONESIA

Letusan Gunung Agung pada tahun 1963 yang berlangsung selama satu tahun, mengakibatkan kolom letusan atau semburan abu vulkanik sejauh 20km dari puncak kawah.

"Sementara yang sekarang, semburan abu vulkaniknya (hanya) sekitar 3.500 meter (3,5km) sampai 4.000 meter (4km)," tutur Sutopo.

Selain itu, juru bicara BNPB ini juga menegaskan bahwa dampak korban jiwa yang akan ditimbulkan oleh erupsi Gunung Agung kali ini, "juga tidak (akan) terlalu besar, karena peralatan lebih maju. Informasi dan peringatan kepada warga juga sudah lebih maju dari sebelumnya."

Semoga tiada kemalangan jiwa berlaku buat warga Bali Indonesia  dan mummy doakan yang baik-baik untuk warga Bali, Indonesia


TENGOK LIVE GUNUNG AGUNG MELETUS DI BALI INDONESIA


Sekarang ni, dah canggih. Siap boleh tengok live lagi keadaan Gunung Agung Bali tu. Tapi, dari kejauhan jugak lah ! At least, dapat tengok pergerakkannya dari semasa ke semasa. Bagi yang nak tengok live dari CCTV Gunung Agung Bali Indonesia. Korang klik je di : https://www.youtube.com/watch?v=islcMmfHHqE&feature=share

Sebenarnya, mummy sekeluarga pun akan ke Bali, Indonesia pada 1 Disember ni. Tapi..tapi..entahlah ye. Tak tahu nak cerita lagu mana. Kalau ada rezeki, adalah ! Kunfayakun! 

Jikalau kami sekeluarga jadi pergi dan flight boleh di teruskan. Mohon kalian doakan yang baik-baik buat kami ye.

Kalau tak ada rezeki, nanti kita postpone je. 





You Might Also Like

8 comments

  1. Semoga dipermudah segala urusan kak. InsyaAllah kalau ada rezeki sampai juga akak sekeluarga ke sini.

    ReplyDelete
  2. Semoga urusan akak dipermudahkan

    ReplyDelete
  3. Jauhnya ye sampai 20 km. Setahun Pula Tu dia meletus. Subhanallah mmg kebwsaran Allah ni

    ReplyDelete
  4. Semoga dipermudahkan, Insyaaallah ada rezeki akak dan family ke Bali.

    ReplyDelete
  5. adoi kak.. ngerinya bila mengenangkan gunung berapi tu meletus.. huu~

    ReplyDelete
  6. semoga dipermudahkan..dlu2 ms kawin mmg plan nk honeymoon kt bali lps tu ms nk booking tmpt honeymoon ada khabar brita psl ada letupan gunung berapi juga so terpaksa la tkr lokasi honeymoon smp skarang tk smp2 lg bali

    ReplyDelete
  7. suka mama baca tentang fenomena alam macam ni tapi alhamdulillah tak de di malaysia

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -