7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR...

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau. 


7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR


7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

Kalau korang nak idea, boleh je amek idea 7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR mummy ni,ha ! Kesemua resepi 7 HARI MENU MUDAH SAHUR semuanya 100% resepi mummy ye. Korang yang kejar masa untuk sahur, boleh test resepi mummy ni, ha ! Gerenti tak penat dan renyah. Okaylah, jom kita tengok 7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR

MENU SAHUR DAY 1 - SAMBAL SARDIN

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.


BAHAN-BAHAN SAMBAL SARDIN GORENG AYAM BRAND RESIPI MUDAH DAN CEPAT MASAK

1 Tin Sardin AYAM BRAND
Ikan dan sos diasingkan

BAHAN CILI BOH (di blend)
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
Cili kering (di rebus)


CARA MASAK SAMBAL SARDIN GORENG AYAM BRAND MUDAH MASAK DAN CEPAT MASAK

Mula-mula mummy gorengkan ikan sardin AYAM BRAND (tanpa sos AYAM BRAND) dengan sedikit minyak. Bila ikan sardin AYAM BRANDdah nampak garing. Angkat, toskan dan letakkan atas pinggan.

Dalam pada menggoreng ikan sardin AYAM BRAND, mummy terus buat cili boh. Blender dengan sedikit air asam jawa bersama cili kering (siap rebus), bawang-bawang dan halia. 

Apabila semua sudah siap, mummy masakkan sambal (cili boh tadi) dengan sedikit minyak masak. Nampak sambal garing, terus masukkan sos ikan sardin AYAM BRAND tadi ke dalam sambal. Di kacau rata, masukkanhirisan bawanag besar dan halia (nak campur lain-lain pun boelh).

Sebelum tuang / jirus ke ikan sardin goreng tadi. Perasakan kuah dengan sedikit garam dan gula. 

Siap SAMBAL SARDIN GORENG AYAM BRAND RESIPI MUDAH DAN CEPAT MASAK.

MENU SAHUR DAY 2 - SUP DAGING BROKOLI

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

Menu mudah, dalam 1 hidangan dah lengkap dengan protien, sayur dan lain-lain

BAHAN-BAHAN

1 biji bawang merah besar (hiris bulat-bulat)
1 ulas bawang putih (ketuk je)
1 inci Halia (hiris kecil)
Rempah ratu 4 sekawan (buah pelaga,kayu manis, bunga lawang dan kayu cengkih). Daddy tak suka kayu manis, jadi mummy tak bubuh. 4 sekawan nii biasanya dalam sup bunjut yang beli tu dia letak sekali. Kalau beli sup bunjut tu, tak yah letak lagi dah ye.)
Garam sesedap rasa
500gm daging lembu (potong kecil)
Minyak masak ( dalam 3 sudu besar) untuk tumis
Air secukupnya
Sup bunjut
1 batang / pokok brokoli
Daun sup dan daun bawang (tak letak)
Bawang goreng (tak letak)


CARA MASAK 

1. Tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan tu hingga naik bau.

2. Masukkan air, daging (sampai empuk) dan sup bunjut sampai didih.

3. Letakkan garam.

4. 1 minit sebelum angkat, taburkan brokoli yang dah di potong

5. Siap...Angkat dan taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng atas sup. Kalau suka

MENU SAHUR DAY 3 - SUP SAYUR FISH BALL / MEATBALL

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

BAHAN
Bahan hiris
1 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih

Sayur
Kentang
Fish ball
Tauhu kering

12 kiub pati ikan bilis maggi
sedikit garam
3/4 periuk air masak 

CARA MaSAK RESEPI MUDAH SUP SAYUR FISH BALL SEDAP

1. Didihkan air masak ke atas dapur.

2. Masukkan bahan hirisan, kiub pati ikan bilis, kentang dan fish ball.

3. Dalam 5 minit, agak-agak kentang dah masak. Masukkan sayur dan tauhu kering. Nak tambah suhuun pun boleh. Tapi dapur kami tak ada suhuun.

4. Nampak semua bahan masak, boleh taburkan sedikit garam.

5. Siap !

MENU SAHUR DAY 4 - SEAFOOD SPAGHETTI AGLIO OLIO

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.


BAHAN-BAHAN

Spaghetti / Angel Hair (rebus terlebih dahulu)
Sedikit Minyak Masak
3 ulas Bawang Putih (ketuk)
1 biji Bawang Besar (hiris)
Udang (ikut citarasa masing-masing)
Cili kering (mummy pakai Domino's punya)
Sayur Sawi Cina
Parmesan Cheese (mummy tak letak sebab tak ada stok dalam peti sejuk)
Secubit garam

CARA MASAK SEAFOOD AGLIO OLIO
1. Panaskan minyak masak 
2. Masukkan bebawang .
3. Dah wangi, gorengkan udang atau apa-apa bahan kegemaran masing-masing.
4. Bila dah nampak udang kekuningan masak. Sebatikan dengan spaghetti / angel hair da sayur sawi.
5. Gaul rata semua bahan tadi dan taburkan cili kering / chillies flake bersama garam.

Siap !! Boleh hidang dan makan sementara masih panas. Memang pergh...sedap !

Rumah mummy memang sentiasa simpan stok angel hair ni. Lagipun tahan lama. Nak masak pun tak perlukan masa yang lama.

Kalau tetiba ada tetamu datang terjah pun mudah kita siapkan makan.

MENU SAHUR DAY 5 - TAUGEH HIJAU GORENG SAMA SOTONG

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan ikan bilis bersama - sama cili padi.

Tumiskan kesemua bahan tadi dengan sotong (nak guna bahan lain pun boleh)

Masukkan kicap mahsuri manis pedas, sedikit garam dan masukkan taugeh hijau.

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

Gorengkan aja Taugeh Hijau ni ;) senang kan? Lagi 5 minit nak sahur pun boleh sempat masak dan makan.

MENU SAHUR DAY 6 - NASI GORENG MIXED VEGGIE DAN SATAY

7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR yang sebenarnya, untuk rujukan diri sendiri. Memang dari dulu, kini dan selamanya asyik blur je masak SAHUR. Mungkin di sebabkan kepenatan bekerja di siang hari, balik kerja uruskan anak-anak dan kerja rumah. Nak tak nak, SAHUR tu WAJIB. Kerana agama dan suami juga. Daddy tu, penghidap gastrik yang teruk. Jadi, SAHUR memang wajib bagi beliau.

Paling senang menu ni, sebenarnya korang boleh gunakan left over aym daging tak abes. 

Mummy gunakan daging satay dinner yang tak habis

Tumis bebawang, dengan sedikir minyak. Campurkan mixed veggies dan gdan garam 

Masukkan nasi dan satay daging. 

Tak sampai 10 minit siap !

MENU SAHUR DAY 7 - SAMBAL IKAN BILIS KACANG


Gambar tak tahu mana ntah. Selalunya sambal ikan bilis kacang nikami biatvkering dan simpan dalam tupperware. Bangun sahur, just masak nasi pitih dan lawankan dengan sambal kering ikan bilis kacang aje !

Bahannya:
1 mangkuk ikan bilis yang telah di kopek, dicuci dan digoreng garing
1/2 mangkuk kacang tanah - digoreng
2 biji bawang merah - ditumbuk kasar / kisar
3 biji bawang putih - ditumbuk kasar /kisar
10 tangkai cili kering yang telah di rebus di kisar
Sedikit air asam jawa 
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:-

Tumis bahan kasar dengan sedikit minyak masak sehingga garing, setelah garing masukkan lada kering yang dah di kisar, tumis sehingga kering dan garing.

Setelah kering, masukkan ikan bilis, kacang, garam dan gula. Kacau sehingga rata dan siap untuk dihidangkan. Kalau simpan di tempat kering boleh tahan seminggu. Tapi, mummy suka meratah jugak hat ni. Sehari pun boleh abes makan sekeluarga haha.

Okay cukup lah perkongsian mummy untuk 7 HARI RESEPI MENU MUDAH SAHUR. Hari-hari yang mendatang. Nanti mummy share lagi resepi favourite keluarga kami 

You Might Also Like

6 comments

  1. yeay..dah ada idea nak masak apa time sahur...yahuuuu....gigih la masak nanti ni..org bujang macam akak simple2 je

    ReplyDelete
  2. Menu sahur tadi paprik ayam.Menu berbuka puasa nasi ayam

    ReplyDelete
  3. wah..western pun ada..resepi yang mudah dan sedap ni

    ReplyDelete
  4. Wah...terima kasih kak share resipi..boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  5. Tq for sharing Linda, sedap resepi nie boleh cuba nanti..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -