SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS !

SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS ! - Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Buat apa weekend semalam? Masak-masak? Shopping? Mummy ada bu...

SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS ! - Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Buat apa weekend semalam? Masak-masak? Shopping? Mummy ada buat cucur lemak manis. Pepagi Isnin ni nak kena warm up menulis sebalum lemau berpanjangan hahaha. Acaner Monday ! Monday blues? Mummy tak ada pun Monday Blues cumanya, pepagi ni nak kena warm up menulis lama pulak rasanya tak update entri. Sejak Daim baik dari Chicken Pox, manja tahap gaban sekarang. Mummy tak boleh hilang darinya. Even dia tidur pun, dia boleh cari mummy. Aduiii. Memang melekat. Kat dalam rumah melekat. Driving pun nak melekat. Bayangkanlah. Nangis bukan nangis biasa-biasa sampai sedu sedan tau !

SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS !


SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS ! - Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Buat apa weekend semalam? Masak-masak? Shopping? Mummy ada buat cucur lemak manis. Pepagi Isnin ni nak kena warm up menulis sebalum lemau berpanjangan hahaha. Acaner Monday ! Monday blues? Mummy tak ada pun Monday Blues cumanya, pepagi ni nak kena warm up menulis lama pulak rasanya tak update entri. Sejak Daim baik dari Chicken Pox, manja tahap gaban sekarang. Mummy tak boleh hilang darinya. Even dia tidur pun, dia boleh cari mummy. Aduiii. Memang melekat. Kat dalam rumah melekat. Driving pun nak melekat. Bayangkanlah. Nangis bukan nangis biasa-biasa sampai sedu sedan tau !
1st round dah abes, ni masak second round hehehe

Pilih masak senang-senang je breakfast semalam. SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS dengan pek ADABI haha. Ayat dah macam bunyik iklan ! Mummy memang get ready benda-benda yang senang masak kat rumah. Selain ada Tepung Cucur ni, mummy ada standby sos pasta, sardin dalam tin, sambal belimbing hitam, fries, bebola, suhuun, dan memacam lagi makanan yang boleh masak dalam masa kurang 15 minit.
Malas? Haippp ! Jangan cakap macam tu, kang jadi kat diri sendiri kang. Baru tahu langit tu tinggi ke rendah ! Priority mummy kat rumah memang jaga anak je, masak tu tak berapa WAJIB sangat. Daddy sangat memahami ! Dari anak sorang sampailah 3 orang. Kalau bab makan, tak sempat masak. Beli je ! Daddy bagi duit. Rumah pulak, dia tak paksa pun mummy bertungkus lumus kemas. Tapi, kena juga kemas, mop, basuh kain, lipat kain. Allahu bukan susah nau kan. Kalau betul-betul nak kemas tu, biasanya panggil maid part time je. Tu pun lama tak panggil, sebab daddy jenis tak selesa orang lain kemas rumah dia.

Berbalik kisah Daim yang melekat 24 jam dengan mummy (kalau kerja, dia okay je tinggal dengan Tok Mak). Sebab tu lah, nak masak pun pikir banyak kali. Weekend, Daim bukannya nak duduk diam dengan daddy atau kakak abangnya. Tapi, kalau mummy ada depan mata main sesama, dia okay. Mummy tak boleh bangun je ! Mencari mummy je keje dia !


SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS ! - Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Buat apa weekend semalam? Masak-masak? Shopping? Mummy ada buat cucur lemak manis. Pepagi Isnin ni nak kena warm up menulis sebalum lemau berpanjangan hahaha. Acaner Monday ! Monday blues? Mummy tak ada pun Monday Blues cumanya, pepagi ni nak kena warm up menulis lama pulak rasanya tak update entri. Sejak Daim baik dari Chicken Pox, manja tahap gaban sekarang. Mummy tak boleh hilang darinya. Even dia tidur pun, dia boleh cari mummy. Aduiii. Memang melekat. Kat dalam rumah melekat. Driving pun nak melekat. Bayangkanlah. Nangis bukan nangis biasa-biasa sampai sedu sedan tau !

Mummy dah bosan makanan beli untuk breakfast sebab hari kerja dah pekena nasi lemak, kuey tiaw, kuih muih atau mee hoon. So, weekend tak lalu nak hadap dah. Nak sendiri masak pepanas !

Adanya Tepung Adabi pek ni proses memasak tak susah ! SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS ! Bancuh-bancuh, goreng siap ! Terus boleh makan. 

Masa masak Cucur Lemak Manis ni, Daim tengah nap pagi. Pagi Daim akan bangun, tengok tv, mandi, minum air, makan apa ada, menyusu badan dan tidur.

Settle goreng 2 round, Daim pun nangis huhu. Stop lah sekejap, susukan Daiam dan baru boleh sambung goreng.

Dinner minggu lepas pun, at the end daddy yang masak. Allahu sian daddy, dah lah dia top up semua barangan dapur, dia kena cuci toilet, dia kena masak. Erm..sorry sayanggggg !

Oh ya cerita tentang SENANGNYA MASAK CUCUR LEMAK MANIS !. Korang !!! Bukan mummy tipuuu ye! Serius senang je masak CUCUR LEMAK MANIS ni.

CARA MASAK CUCUR LEMAK MANIS


1. Panaskan minyak dengan api sederhana
2. Bancuhkan tepung dangan 3/4 cawan air atau 150ml
3. Gaul rata
4. Ambil 1 sudu tepung di bancuh
5. Letakkan ke dalam minyak tadi.
6. Goreng hingga kuning. Mummy suka garing ranggup sket.. Kalau daddy pulak jenis tak suka ranggup. So, pepandai adjust.

Siap !

You Might Also Like

9 comments

  1. Rabia beli yang cucur bawang dan cucur bilis

    ReplyDelete
  2. sedap nmpknya cucur lemak manis

    ReplyDelete
  3. Akak suka cucur bilis Adabi atau udang...kalau lemak manis ni tak pernah cuba lagi..terys teringin laa

    ReplyDelete
  4. Senang kan ada yang instant macam ni, balik tinggal bancuh dan goreng aje. Paling penting sedap.

    ReplyDelete
  5. Antara cucur adabi yang ana suka.

    ReplyDelete
  6. Sha pun standby tepung cucur adabi ni tapi Sha lebih suka cucur adabi bawang.. Tambah kentang dalam dia.. Pergh!!

    ReplyDelete
  7. senang je semua sekarang nak masa dengan tak je

    ReplyDelete
  8. aida biasa beli cucur bilis & cucur udang.
    yg lemak manis ni mr.asben kurang minat :(
    aida suka jer...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -

Labels

blogger (382) 2018 (380) Dhia batrisya (362) azlindaalin.com (354) dzal aidi fiqry (289) review (283) resipi (142) travel (66) Daim Naufal (59) daddy (39) advertorial (36) 2019 (32) Resipi 30 Hari Ramadhan (19) tutorial blog (11) Baby D (6) blogwalking (4) 2017 (2) 2020 (1)