GERHANA MATAHARI CINCIN 2019

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua. Semalam mesti ramai yang dah tahu, gerhana Matahari bentuk cincin. Paling nyata nampak di Tanj...

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua. Semalam mesti ramai yang dah tahu, gerhana Matahari bentuk cincin. Paling nyata nampak di Tanjung Piai semalam 26 Disember 2019. Mummy dapat lihat ke gerhana Matahari semalam.





Oh ya, semalam mummy ada appointment dengan client di rumah beliau kira-kira 12 tengah hari di Mantin. Sewaktu diskusi tentang pakej AIA dan membuat submission pakej beliau. Memang kami perasan tetiba cuaca menjadi mendung. Langsung tak terfikir tentang GERHANA MATAHARI BENTUK CINCIN. 

Tup.. Tup.. Settled urusan bersama client. Baru mummy baca semua Whatsapp. Priority wasap penting lah kan hehe.. Dan settle hat penting, reply wasap penting. Baru buka wasap group - group. Perghhhh banyak nau yang share tentang GERHANA MATAHARI BENTUK CINCIN ni. 

Memang cantik, masyaallah... Hebat ciptaan Allah.

Last, gerhana ni berlaku pada tahun 1998


Bagi yang terlepas.. Bolehlah tunggu lagi 20 tahun insyaallah 😁



Apa Iti Gerhana Matahari Cincin?


Gerhana Matahari Cincin berlaku apabila Bulan bergerak tepat di hadapan Matahari. Namun disebabkan pada ketika itu, Bulan berada sedikit jauh daripada Bumi, maka saiznya sedikit kecil dan tidak akan dapat menutupi keseluruhan bentuk piring Matahari

“Ring of fire” antara gelaran yang diberikan ketika kemuncak Gerhana Matahari Cincin. Foto di atas menunjukkan dengan jelas ketika sentuhan atau kemunculan pertama bulan, kemuncak gerhana dan hingga kembali hilangnya bulan. 

(Image credit: Courtesy of Jay Pasachoff)

Kesannya ialah jika kita berada di dalam kawasan atau berhampiran dengan kawasan laluan tengah gerhana ini, Matahari akan kelihatan seperti cincin

Baca Ini Juga


5 comments

  1. Akak dapat tengok semalam tapi tu la hp x canggih so gambar x cantik cuma akak silap pi tgok direct, sampai sekarang sakit mata...

    ReplyDelete
  2. dekat office semalam tak berkesempatan nak tengok.. melepas moment gerhana semalam

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam. masa tahun 1998 memang tengok dengan negatif filem. tapi sekarang takda dapat dah la. ntah ke mana negatif filem. haha

    ReplyDelete
  4. SubhanaAllah.. Memang cantik sangat..

    ReplyDelete
  5. Masa gerhana ni berlaku saya baru smapai klinik. Duk fikir nak hujan sebab gelap semacam. Rupanya gerhana tapi sayang tak dapat tengok sebab dah tertutuo dek awan

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -