5 Sebab Kenapa Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus ?

5 Sebab Kenapa Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus ? Sebelum mummy cerita panjang tentang cat litter atau pasir kucing jenis tofu. Erm..korang dah tahu ke , yang mummy dah membela kucing indoor? Hehe.. Sejak membela kucing ini, rasa banyak betul nak share tentang kucing indoor kami.Mana yang belum tahu kisah kucing kami. Boleh baca juga di :-PASIR KUCING JENIS TOFU


Pasir kucing jenis tofu adalah sejenis alas untuk najis kucing di mana ianya digunakan untuk membantu menjaga kebersihan tandas kucing. Pasir kucing, atau lebih dikenali sebagai "litter box" dalam bahasa Inggeris, berfungsi sebagai tempat di mana kucing dapat membuang kotoran mereka dengan selesa.

Pasir kucing jenis tofu dibuat dari bahan organik, seperti serbuk kayu, pelepah kelapa, atau serat tanaman lainnya. Ia dinamakan "tofu" kerana teksturnya yang lembut, seakan dengan tekstur tauhu atau tofu. Selain itu, pasir jenis ini biasanya ringan, tidak berbau, dan mudah diuruskan.

Dengan menggunakan pasir kucing jenis tofu, tandas kucing akan sentaisa bersih dan segar, serta memberi keselesaan untuk kucing. 

5 Sebab Kenapa Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus ?


  5 Sebab Kenapa Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus ?


  Untuk pengetahuan korang, kucing kami , adalah semua indoor cat. Memang tak bagi keluar buat masa ini. Bukan apa, jenuh nanti nak bersihkan dorang. Dah keluar nanti, kotor sana sini bulu-bulu dorang tu. Bila sebut bab kebersihan kucing ni, sangat penting menitikkan kebersihan tempat kucing buang air kecil dan besar. 

  Buat masa ini, kami memilih pasir atau cat litter jenis tofu. 5 Sebab Kenapa Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus ?
  1. SELAMAT UNTUK KUCING
  Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu Bagus sebab ianya selamat untuk kucing. Jika kucing termakan atau terkena pada bahagian anggota badannya. Memang tidak membahayakan kesihatan kucing

  2. TIDAK BERHABUK / BERDEBU
  Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu kami gunakan dari jenama Peien ini sangat bagus sebab ianya tidak berdebu dan berhabuk

  3. WANGI DAN BANYAK PILIHAN WANGIAN
  Keistimewaan pasir kucing jenis tofu adalah kemampuannya menyerap bau dan kelembutan yang memberikan keselesaan kepada kucing ketika menggunakan tandas mereka. 

  Pasir kucing jenama peien ini ada banyak bau yag sedap dan wangi. Antaranya charcoal, peach, green tea, original. Dan kesemua bau ini, mummy dah guna untuk kucing kami. Semua bau sedap ! Tapi, paling best tentulah peach hehehe.

  Rumah pun tak berbau. Odorless !

  4.CLUMPING
  Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu , clumping nya sangat bagus. Selepas kucing membuang air kecil, Tafu terus akan bergumpal dan mudah untuk di bersihkan.

  5. BOLEH FLUSH
  Ia juga lebih mudah dibuang dan lebih mesra alam apabila dibandingkan dengan pasir kucing konvensional yang terbuat dari bahan buangan mineral.


  Cara Penjagaan Pasir Kucing Jenis Tofu


  Penjagaan pasir kucing jenis tofu sama seperti penjagaan pasir kucing yang lain juga. Berikut adalah panduan penjagaan pasir kucing jenis tofu:


  Isi Pasir Kucing dengan Ketinggian yang Sesuai:
  Isi bekas pasir kucing jenis tofu dengan ketinggian yang mencukupi agar kucing dapat dengan mudah masuk dan keluar. Pastikan ketinggiannya tidak terlalu dalam sehingga kucing merasa susah atau sukar untuk menggunakan kotak pasir.


  Bersihkan Setiap Hari:
  Periksa 
  bekas pasir setiap hari dan keluarkan gumpalan kotoran dan kencing yang terbentuk. Pasir kucing jenis tofu membentuk gumpalan ketika terkena air kencing, jadi phaya keluarkan gumpalan tersebut secara teratur.


  Ganti Seluruh Pasir Secara Berkala:
  Meskipun pasir kucing jenis tofu memiliki kemampuan penyerapan yang baik, tetap disarankan untuk mengganti seluruh pasir dalam kotak setiap minggu. Ini akan membantu menjaga kebersihan 
  bekas dan kesihatan kucing.


  Cuci B
  ekas Secara Teratur:
  Setiap minggu, cuci 
  bekas pasir dengan sabun yang lembut dan air bersih. Pastikan untuk mengeringkan sepenuhnya sebelum mengisi kembali dengan pasir kucing baru.


  Letakkan B
  ekas Pasir dengan Tepat:
  Tempatkan 
  bekas pasir kucing di lokasi yang mudah diakses oleh kucing dan pilih tempat yang tenang agar kucing merasa selesa saat menggunakan bekas pasir.


  Monitor Kesihatan Kucing:

  Jangan lupa untuk melihat cara kucing buang air kecil atau besar. Jika kucing tiba-tiba berhenti menggunakan bekas pasir atau terjadi perubahan yang pelik ketika buang air, bawa kucing berjumpa dengan doktor veterinar untuk dapatkan nasihat.


  Jaga Kebersihan Area Sekitar Bekas Pasir:
  Bersihkan area sekitar bekas pasir dari tumpahan pasir atau kotoran yang mungkin terjatuh.


  Harga Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu


  Dalam banyak-banyak pasir kucing ini. Harga Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu sangat murah juga. Kalau beli je online di TikTok ni haaa.. macam kami. Harga Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu untuk brand PEIEN ini dalam RM8 je. Kalau pertama kali beli di TikTok, insyaallah boleh dapat FREE SHIPPING hehehe.

  Penggunaan Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu

  Macam mana dengan penggunaan Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu ? Berapa lama boleh tahan?

  Haaa...itu semua bergantung kepada jenis kucing, kuat buang air ke macam mana.

  Untuk kucing kami 2 ekor. Dalam seminggu, kami menggunakan 1 beg Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu
   (sebelum ini, sekarang ada 4 ekor kesemuanya hahaha). Sebulan dalam 4 beg. 

  Sebenarnya, boleh guna lagi kesemua 
  Cat Litter atau Pasir Kucing Jenis Tofu. Cuma kami nak jaga hygiene. Seminggu tu, akan buang kesemuanya !

  Jenis-jenis Pasir Kucing Selain Tofu


  Terdapat pelbagai pilihan pasir kucing, antara jenis pasir kucing selain tofu adalah :-

  Pasir Kucing Silika: Pasir kucing silika dibuat dari butiran silika yang sangat menyerap cairan dan bau. Ia cenderung lebih tahan lama daripada beberapa jenis pasir kucing lainnya dan mampu mengendalikan bau dengan baik.


  Pasir Kucing Serbuk Kayu: Pasir kucing serbuk kayu diperbuat dari serpihan kayu yang dihasilkan daripada kayu semula jadi atau sisa industri kayu. Ia juga memiliki kemampuan penyerapan bau yang baik dan biasanya biodegradable.


  Pasir Kucing Bentonit: Pasir kucing bentonit adalah salah satu jenis pasir kucing yang paling popular. Ia terbuat daripada mineral alami yang sangat menyerap cairan dan membentuk gumpalan ketika terkena air kencing kucing.


  Pasir Kucing Kristal: Pasir kucing kristal, juga dikenali sebagai pasir kucing gel atau pasir kucing silika kompres, ianya adalah varian lain dari pasir kucing silika. Ia datang dalam bentuk butiran atau kristal kecil yang menyerap dan mengeringkan kotoran kucing.


  Pasir Kucing Terakota: Pasir kucing terakota diperbuat daripada bahan tanah liat yang telah diolah dan dipanggang. Ia adalah pilihan ringan dan menyerap bau dengan baik.


  Pasir Kucing Beraroma: Ada juga jenis pasir kucing yang diinfus dengan aroma seperti lavender, lemon, atau aroma lainnya untuk membantu mengatasi bau kotoran kucing.


  Kenapa Pemilihan Pasir Kucing Indoor Sangat Penting


  Pemilihan pasir kucing indoor sangat penting kerana untuk kesihatan kucing.

  Kesihatan Kucing: Pasir kucing yang baik, dapat membantu menjaga kesihatan kucing. Pasir yang memiliki kemampuan penyerapan yang baik juga, membantu mengendalikan bau, mencegah pertumbuhan bakteria, dan mengurangi risiko infeksi saluran pembuangan.


  Keselesaan Kucing: Pasir kucing yang baik memberikan keselesaan bagi kucing saat menggunakan bekas pasir. Jenis pasir yang lembut dan selesa di bawah kaki kucing dapat membuat mereka merasa tenang dan lebih suka menggunakan bekas pasir secara teratur.


  Kebersihan bekas : Pasir kucing yang baik membantu menjaga kebersihan tandasnya. Pasir yang memiliki kemampuan membentuk gumpalan ketika terkena air kencing memudahkan kita untuk membuang najis kucing.


  Kawasan rumah bersih : Dengan memilih pasir kucing yang baik, kawasan rumah akan bebas dari bau tak sedap serta lebih bersih.

  Kepuasan Pemilik: Pasir kucing yang baik juga memberikan kepuasan bagi pemilik kerana dapat membantu memudahkan kerja pembersihan dan keadaan rumah yang bersih

  Menjaga kucing indoor, kita perlu menitikberatkan pelbagai aspek. Bukan sekadar membela sahaja.

  2 Comments

  Welcome back , guys !

  Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

  For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

  1. nieyl penah guna jenis tofu ni..
   lebih mudah guna daripada pasir kucing biasa tu...
   lepas tu klu kencing dia pun boleh pam dkt toilet je...

   ReplyDelete
  2. dulu suka guna jenis tofu ni. sebab senang buang dalam tandas je. tapi ada peristiwa pulak, sekali hari tu nak tukar tofu lain, lepas tu tofu bekas lama tu terus masuk tandas. sekali haa bersumbat sebab dia cair sekali gus. salah sendiri. huhu tapi memang senang guna jenis tofu ni

   ReplyDelete

  Post a Comment

  Welcome back , guys !

  Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

  For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

  Previous Post Next Post