Tips penyusuan

Jadi dah bersedia nak tahu rahsia cara banyakkan susu ibu? Jom kita bongkar. Pasang niat mahu meny...

Jadi dah bersedia nak tahu rahsia cara banyakkan susu ibu?

Jom kita bongkar.

Pasang niat mahu menyusukan anak hingga 2 tahun.

Niatkan menyusukan anak kerana nak penuhi syariat Islam.

Bukan sebab sayangkan anak.

Ibu yang bagi susu formula juga sayangkan anak mereka.Letak target jangka masa panjang (2 tahun).

Buat juga target 6 bulan (sepanjang 2 tahun).

Bagi memotivasikan diri ibu.Belajar, belajar, belajar. Pergi kelas asas penyusuan atau kelas 'internet'. Ajak suami belajar sekali.

Cari kawan-kawan seangkatan. Join kumpulan sokongan.

Dapatkan alat kelengkapan menegpam susu.

Rooming-in dengan bayi lepas melahirkan.

Susukan bayi sejurus selepas bayi lahir. (Jangan expect susu memancut waktu nie, masa nie yang ada hanya kolostrum.
Dan bayi tak perlu sangat susu ibu, yang dia perlu dakapan hangat ibu ke dada.

Nak lagi best biarkan bayi membuat 'breast crawl').

Susukan bayi sekerap mungkin. Tak perlu tunggu 2 jam sekali.

Susukan saja bila bayi nak. (Jika bayi jenis yang gemar tidur.

Kejutkan bayi untuk menyusu. Jangan pula ibu bantai tido sekali).

Makan makanan yang berkhasiat. Piramid makanan yang lengkap.

Nak lebih bagus ambil Set Penyusuan Shaklee.

Insyallah semua vitamin dan mineral ibu dapat, bayi juga menikmati melalui susu ibu. 

Minum air kosong, sekurang-kurangnya 3 liter.

Barulah berkesan rahsia cara banyakkan susu ibu nie.

Bila dan mula berkerja. Buat jadual mengepam (3 jam sekali).

Jangan buat je, pastu ke laut. Cuba berdisiplin ikut jadual.

Elakkan stress di tempat kerja (B Complex Shaklee bantu elak stress)...

Cari perkara yang menyeronokkan waktu mengepam.

Tengok video atau gambar anak.

Baca buku. Atau bacalah Al-Quran atau berzikir.

Jangan harap tidur nyenyak 8 jam di waktu malam. Ibu perlu bangun sekali waktu ini. Waktu ini hormon prolaktin (hormon pengeluaran susu) sangat tinggi.

Tak perlu lama, 15 minit pun cukup. (Psst jangan bagi alasan, anak saya memang menyusu sepanjang malam.

Tapi tahukah ibu bahawa masih banyak lebihan susu yang si manja tak hisap. Jika tak dipam, makanya tiadalah signal dihantar ke otak untuk menghasilkan lebih susu. 

Tak usah bandingkan susu ibu lain yang sekali pam 30oz. Bersyukur, jika susu yang ada tak disyukuri malah dirunguti, macam mana Allah mahu hadirkan lebih banyak susu. Jadi bersyukur.Berdoa Allah berikan rezeki susu yang banyak dan cukup.

Jangan pula takbur, 'aku hebat boleh produce susu banyak sampai 2 deep freezer penuh'.

Tiadalah daya dan kekuatan kita melainkan dengan bantuan Allah.

Susu ibu kan rezeki dari Allah.

Jika inginkan produk shaklee. Atau inginkan menjadi ahli shaklee.

Saya akan janjikan harga istimewa shaklee untuk anda ;)

Bole hubungi saya
Linda 0126460421
Shaklee id 922292

You Might Also Like

0 comments

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda