Resipi Aiskrim Ala Cornetto

07:58

VIRAL RESIPI AISKRIM ALA CORNETTO


Selepas viral aiskrim sumi jelly, ada yang komen kat blog mummy tak sesuai untuk budak. Ada rasa tajam sedikit bila aiskrim keras. Maka, keluar pula viral aiskrim baru. D.I.Y Aiskrim Ala Cornetto. 


RESIPI AISKROM CORNETTO



1 sudu besar susu pekat
Perasa - strawberi emulco / milo
Kit Kat dan Kacang - untuk topping
Milk Chocolate - cover atas 
Kertas pembalut Nasi Lemak 

 

Cairkan coklat dengan menggunakan teknik double boil
Potong kecil kacang atau boleh beli yang dah siap yang telah di potong
Kit Kat potong dua (2)

 

Kertas ini di gulungkan menjadi bentuk kon. Bahagian licin di dalam
Masukkan kon aiskrin dan kemaskan balutan dengan double tape.

 

 Kemaskan kelongsong aiskrim. Letakkan dalam gelas atau mug.


 

Pukul heavy cream hingga lembut dan pekat. 
Masukkan susu dan pukul rata
Bahagikan perisa yang di kehendaki 

 

Masukkan sedikit coklat cair dalam 1/2 sudu besar
Tuangkan adunan aiskrim
Bekukan selama 4 jam 

 

Jika nak masukkan kit kat. 
Adunan di atas tadi bekukan selama 2 jam sahaja dan masukkan kit kat.
Bekukan sehingga2 jam.

Selepas 4 jam, masukkan coklat cair. Rataka dan taburkan kekacang.
Bekukan kembali dalam lebih kurang 2 jam.

 

Siap ! 
Mummy pun belum buat lagi, tepek siap-siap dalam blog. Nanti senang nak cari ;)

Kredit : Fb Asha Zainudin

You Might Also Like

11 comments

  1. macam sedap jer...kena buat jugak laaa...

    ReplyDelete
  2. rasa macam nak buat gak tapi tak mampu nak buat..kerajianan tu tahap minimum hahahaa

    ReplyDelete
  3. terima kasih kongsi resepi, nampak mudah nak buat.

    ReplyDelete
  4. haritu dah buat aiskrim sumi,...tu pon rasa lecehh nak buat..sebab melekit2..ni nak buat ni kena kesungguhan yang tinggi..hahaha..

    ReplyDelete
  5. nak tryyy, macam senang jer =D

    ReplyDelete
  6. sedap nye.. tapi nak nak buat kena tunggu rajin dulu..hehe

    ReplyDelete
  7. Rajin je, macam-macam aiskrim kita boleh buat =)
    Sedapnya la hai aiskrim.

    ReplyDelete
  8. hah! ni terbaik, linda.
    sebab aiskrim sumi tu aida x brpe bagi anak2 makan.
    sumi = pewarna. anak2 pernah kena semput makan sumi dulu.
    tu yg dilarang!

    ReplyDelete

Sudi-sudikan lah komen ya.. Nanti boleh saya blog walking kembali :) Terima kasih banyak-banyak. LOVE, Lynda

Google+ Followers

Google+ Badge

Followers

babab