8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI

8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI - Lagi beberapa hari je nak sambut Hari Raya Aidilfitri. Persiapan RAYA AIDILFITRI korang dah ok ke? K...

8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI - Lagi beberapa hari je nak sambut Hari Raya Aidilfitri. Persiapan RAYA AIDILFITRI korang dah ok ke? Ke dah sampai di kampung halaman memasing tu? Mummy? Masih bekerja lagi uolss. Tak cuti awal, save kekdahnya ! Hahaha.


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI
Testing baju raya, tudung raya dengan Huawei Nova 2 Lite


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI


Kalau nak di ceritakan aktiviti sebelum raya Aidilfitri kami, memang tak habis 30 hari, 30 malam. Hehehe. Tapi, syukur alhamdulillah lah...semua persiapan Raya Aidilfitri kami siap as per scheduled ! Cuma daddy je lah tak ada kasut baru,  Untuk anak-anak, beliau belikan anak kasut dan sandal juga ! Si baby Daim je lah satu jenis sandal. Kasut pakai hat lama, abang dia punya Clarks.

Jom tengok apa 8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI kami :-


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI

1. Persiapan Untuk Anak

Baju kurung, Baju Melayu, Sampin, Songkok, Baju raya, Seluar, Kasut, Sandal dan lain-lain. Untuk anak-anak WAJIB serba baru. Lagipun, setahun sekali je shopping kasut, sandal dan lain-lain pakaian mereka tu !

8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI


2. Mummy dan Daddy
Tak kurang juga, mak pak pun nak baru juga. Kami memang shopping setahun sekali juga. So, segala mak nenek baru juga. Macam baju Kurung, Baju Melayu, Sampin, Songkok, Tudung, Kasut / Sandal, Tshirt, Seluar, Baju, Blouse, Pakaian Dalaman, Stokin dan lelain.



3. Rumah
Rumah, wajiblah kemas masa raya kan ! Orang datang ke idak ! Wajib tukar langsir, Tukar Cadar, Bersihkan rumah, 


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI

4. Kuih Raya
Kuih raya, kalau tak ada tu..namanya bukan raya lah. Walau hakikatnya kuih raya tu, sendiri beli..sendiri yang makan ! Buat sendiri ara tapi, tak banyak. Banyak kuih raya beli untuk rumah sendiri, bagi kuih raya pada mak, abah dan adik beradik. Satu kewajipan bagi kami untuk beri semua adik beradik dan adik ipar kuih raya !


5. Aktiviti Buka Puasa bersama Ahli Keluarga.
Adik beradik asben memang rajin buat gathering buka puasa sama-sam setiap tahun. Seronok kumpul reramai !

8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI
Luggage dari CJ WOW

6. Packing Beg Balik Kampung
Balik kampung asben kali ni. Jadi...Kena pek dan masukkan semua item di atas nombor 1, 2, kamera, charger, handphone dan lelain. Semua siap...hopefully jangan ada yang tertinggal !


8 AKTIVITI SEBELUM RAYA AIDILFITRI

7. Bunga Api
Aktiviti main bunga api antara aktiviti sebelum raya dan hari raya WAJIB di buat. Setahun sekali je, kan ! Anak-anak pun dah kenal erti raya. Depa memang minta nak main bunga api


8. Masukkan Duit Raya Dalam Sampul.
Sebelum raya, wajib masukkan duit raya dalam sampul. Duit raya setiap tahun, memang daddy lah yang settle kan. Mummy settle bab sampul duit raya je hehehe.

Korang dah siap checklist RAYA ke tu? 


You Might Also Like

4 comments

  1. Kan... Dah settle jugak dah.. Tapi yang no. 8 tu belum lagi.. hehe..

    ReplyDelete
  2. Persiapan tahun ni ala kadar je, salam syawal dan hari lebaran.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -