RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API

RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung ...

RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !


RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API 


RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !   RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API        Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).    BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API    Blender  Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup  1 biji bawang besar  2 biji bawang merah  2 ulas bawang putih  Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)  Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)  Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)    Serai (di titik)  Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)  2 biji kentang  1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa    Sedikit garam  Sedikit minyak untuk tumis  Sedikit air untuk kuah     p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.      CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API                Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.          Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.          Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api.     Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !          Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je

Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).

BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API 


Blender
Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)
Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)
Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)

1/2 ekor ayam potong kecil
Serai (di titik)
Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)
2 biji kentang
1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa

Sedikit garam
Sedikit minyak untuk tumis
Sedikit air untuk kuah 

p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.


CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API 





RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !   RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API        Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).    BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API    Blender  Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup  1 biji bawang besar  2 biji bawang merah  2 ulas bawang putih  Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)  Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)  Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)    Serai (di titik)  Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)  2 biji kentang  1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa    Sedikit garam  Sedikit minyak untuk tumis  Sedikit air untuk kuah     p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.      CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API                Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.          Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.          Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api.     Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !          Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je

Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.


RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !   RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API        Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).    BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API    Blender  Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup  1 biji bawang besar  2 biji bawang merah  2 ulas bawang putih  Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)  Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)  Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)    Serai (di titik)  Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)  2 biji kentang  1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa    Sedikit garam  Sedikit minyak untuk tumis  Sedikit air untuk kuah     p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.      CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API                Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.          Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.          Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api.     Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !          Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je

Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.


RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !   RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API        Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).    BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API    Blender  Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup  1 biji bawang besar  2 biji bawang merah  2 ulas bawang putih  Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)  Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)  Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)    Serai (di titik)  Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)  2 biji kentang  1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa    Sedikit garam  Sedikit minyak untuk tumis  Sedikit air untuk kuah     p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.      CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API                Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.          Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.          Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api.     Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !          Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je

Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api. 

Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !


RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API - Bulan Syawal, bulan raya ni syiokkk dapat jemputan sana sini. Senang hati tak payah masak gantung kuali, ye ! Tapi, ada masa mummy ni kekadang nak makan air tangan sendiri jugak. Rindu air tangan sendiri kadang-kadang tu ! Ha..bagi yang tak ada idea nak masak apa. Meh lah tengok RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API . Kot-kot boleh bagi idea untuk lunch, dinner atau pun majlis open house !   RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API        Mummy yakin, setiap orang ada cara masak RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API yang berbeza-beza. Mummy ini biasalahkan kacukan Singapura (moyang punya moyang), Johor Bugis, dan Johor Jawa. Masakan kami orang Johor ni lebih suka rempah ratus dan bahan yang banyak sedikit (kalau ada stok kat dapur ikut jugak..kalau stok tak de..letak apa yang ada je lah).    BAHAN-BAHAN MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API    Blender  Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup  1 biji bawang besar  2 biji bawang merah  2 ulas bawang putih  Segenggan cili api merah (saje bagi kontra color)  Sedikit halia (jangan banyak nanti potong rasa, buat buang angin je ni)  Sedikit lengkuas (kebetulan ada stok kat rumah, letak sket bagi rasa menawan)    Serai (di titik)  Asam keping (hilangkan bau hanyir ayam dan masakan berlemak)  2 biji kentang  1 kotak santan kecil / setengah biji santan kelapa    Sedikit garam  Sedikit minyak untuk tumis  Sedikit air untuk kuah     p/s : ada orang tak suka letak bawang merah, bawang putih dalam masakan lemak. plain lemak je. Terpulang korang nak rasa macam mana.      CARA MASAK RESEPI MUDAH AYAM MASAK LEMAK CILI API                Jenis mummy suka tumis bahan di blend tadi dengan sedikit minyak sehingga pecah minyak bersama serai. Kemudian tambahkan sedikit air untuk kuah . Jangan banyak sebab nanti nak letak santan banyak ! Setelah kuah mendidih, masukkan kentang dalam beberapa minit.          Masukkan pula ayam yang telah dibersihkan dan tunggu lagi sehingga kuah mendidih.          Akhir sekali masukkan garam dan santan. Masak sehingga mendidih dan tutup api.     Boleh makan pepanas ! Tak payah lauk lain pun tak apa ! Settle semua ada dalam ni ha !          Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je

Untuk anak-anak yang tak makan pedas, depa makan ayam goreng ranggup je ! 

Baca Ini Juga


5 comments

  1. Favourite ever after ni. Hahaha.. Kalau saya suka tambah tempoyak kak. Lagi ummpphhh

    ReplyDelete
  2. Ayam goreng rangup.. ayam masak lemak.. dua-dua best.. terus rasa lapar.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. Ayam masak lemak cili api antara fav akak...tapi skrg lagi suka guna ayam kampung...sodap...

    ReplyDelete
  4. Rasanya Kak Sue belum pernah masak ayam masak lemak cili padi nie, boleh lah cuba nanti..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -