DAIM POSITIVE FLU VIRUS RSV ADMITTED AVISENA WOMEN'S AND CHILDREN'S HOSPITAL

DAIM POSITIVE FLU VIRUS RSV (RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS) ADMITTED AVISENA WOMEN'S AND CHILDREN'S HOSPITAL - Assalamualaikum. Sel...

DAIM POSITIVE FLU VIRUS RSV (RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS) ADMITTED AVISENA WOMEN'S AND CHILDREN'S HOSPITAL - Assalamualaikum. Selamat sejahtera semua.. Allahu sekali lagi, mummy lama menyepi dalam blog. Menyepi sebab apa? Okay.. Sebenarnya, ada banyak perkara. Salah satunya, Daim tak berapa nak sihat. Bagi yang ada ikut mummy di Facebook mahupun Instagram. Mungkin korang tahu. Yang tak follow tu, jemput lah follow. Mummy ni, ada masanya aktif kat FB, kadang kadang IG, ikut dannnn je hehehe 

Ada ramai yang tanya, kenapa dengan Daim Naufal? Influenza ke hehehe. Okay, ala-ala influenza (flu virus.. Tapi lain.. Sama tapi tak serupangituuu) 🤗 Okay, pada mulanya Daim demam (suhu tinggi makan ubat paracetamol pun..suhu tak turun. Selama 3 hari panas). Ada selsema yang teruk dah seminggu, batuk mengokol (menkokol ke ejaan nya.. Belasah aje lah...) dalam 5 hari.

Macam mana mummy boleh tahu situasi Daim ini agak serius? 🤔

Pada mulanya, Daddy suruh mummy bawa Daim ke klinik. Tapi, kebanyakan klinik tak ada test utk influenza. Kalau ada pun, kena byr pun mahal juga. Alang-alang buat test tu, nak kena bayar juga dan nak ke sana sini. Amek keputusan terus ke hospital dan indirectly teringat Avisena je. Mummy buat desicion jumpa pakar di klinik pakar terus. Kebetulan hari Sabtu, ada pakar di klinik pakar. Mereka terima appointment sehingga 11.30 pagi je. So, apa lagi kelam kabut siapkan anak-anak. Husband mana? Husband dah g kerja. Tak apa lah, tak payah bazirkan cuti. Selagi mummy boleh handle, insyaallah. Sebab tu, amek keputusan ke Avisena. Mudahkan kerja mummy jugak dah situ. Tempat makan, tempat main untuk kids semua banyak situ. 

Bab ni, sebenarnya 'instict' mak-mak juga😁 (sama macam kwn mummy - Nadeera Yusoff yg tergerak nk buat test influenza anaknya juga). Tup.. Tup.. Anak beliau influenza A. (sekarang dah sihat. Aritu lah.. Sama pulak tarikh admit. Tapi hospital lain) 

Untuk cek influenza, ada ujian swap flu test. Ambil sample selesema. Dari situ akan tahu.

Dari ujian tu, Daim negatif influenza tapi POSITIF virus RSV.😅RSV (RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS) 

Treatment Daim di sini pula... Daim di bawah pengawasan Dr Shereen Sherina Pakar Kanak-kanak di Avisena Shah Alam. 






DAIM POSITIVE FLU VIRUS RSV ADMITTED AVISENA WOMEN'S AND CHILDREN'S HOSPITAL



 Check in wad, terus kena amek darah

Malam kena neb, 1st day nangis sebab tak biasa kena neb. Siap pakej bedung huhu

Lepas neb, happy to the max hahaha

 Day 2, breakfast

Dah nak mula biasa dengan tangan yang kena balut tu ha

Lepas mandi, bawa pi main luar bilik

 Tq tok mak, atok datang melawat

Dah boleh main, tangan dah boleh bergerak



 Suap sendiri kekdahnya



 Tq adik dan adik iapr datang



2nd day muka ada happy kene neb, daddy pandai amek ati anak neb



Kits kami kat rumah yang sempat bawa ke spital. 

Doktor pakar tak bagi antibiotics untuk Daim.. just paracetamol / ubat masuk punggung, spray untuk tekak dan on nebuliser every 4 hours.

Suhu demam memang masih range 38 - 38+ untuk hari pertama dan kedua. Sebab virus ni, memang suhu demam akan lambat turun. Ambil masa yang lama untuk turun. 

Malam kedua insyaallah reduce 6 jam sekali nebuliser . Sebab Daim, sangat cepat recover (kata doktor pakar pagi ni) 😍

Mana taknya , direct breastfeeding non stop sepanjang malam😅.

BTW, Terima kasih atas semua Doa dan ucapan (Alam maya& Alam nyata). Daim baik-baik je sepanjang di Avisena. Aktif macam biasa je 🤣 cuma kena nab je lah akan nangis 

Hari ketiga dah boleh discharged. Alhamdulillah 

Monitor dari rumah aje... 

Masuk Avisena guna apa? 
Bab ni, dah tentu lah pakai GL INSURANS AIA hehehe. Nak ikutkan bilik yang kami ambil tu berharga RM230 semalam. Short untuk RM80 Semalam kena top up. 


Bilik untuk bonda.. Best me time sini



Sorry daddy, jaga anak sat ye hehehe



Tapi, masa discharge kena cas RM15 aje.. Oklah tu kan. 

Jom layan gambar kami di Hospital Avisena Shah Alam.. Hehe menyempat je, kan! 












Alright... 

Apa beza, RSV dan Influenza.. Boleh refer gambar Google ye..



❤️ RSV vs INFLUENZA ❤️

Respiratory syncytial virus (RSV) and Influenza are responsible for significant morbidity and mortality in the pediatric population.

Continued vigilance for immunizing against influenza and early diagnosis and treatment are important for the pediatrician.

Whereas current prevention and treatment options for RSV are suboptimal, a number of investigational therapies are on the horizon


Baca Ini Juga


5 comments

  1. Semoga kesihatan Daim kembali seperti sediakala dan ceria selalu. Aamiin

    ReplyDelete
  2. Semoga keluarga akak semua sentiasa kekal sihat :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah Daim dah pulih sepenuhnya. Nasib baik ada insurans cover kan kak.. Semua jadi mudah

    ReplyDelete
  4. beza kedua-dua penyakit tu..
    Semoga Daim terus sihat dan ceria..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -