AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS?

AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GUARANTEED LETTER (GL) HOSPITAL DECLINED TAK LULUS?  - Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua. Apa khabar, sihat? Tak sihat boleh ke klinik atau hospital, ye. Kalau ada medical card AIA boleh pakai tu... Apa? Medical card ni penipu? Agen untung sorang2? 

Ha... Fitnah tu, entah lah dedulu awal-awal dalam industri AIA kerap lah dengar orang kata gitu. Tapi, fikir secara logik je lah kan. Ada ke orang yang nak kerja sebagai agen AIA kalau medical card AIA menipu

Atau jika lah kata agen je untung dapat komisyen. Korang tahu tak agen ni tak ada basic salary? Tak ada gaji tetap? Sebagai Contoh, letakkan diri memasing di tempat orang lain atau pun korang keje sekarang tak payah dapat gaji lah. 

Bukan senang nak jadi agent ni, nak guna minyak tol ke sana sini. Dan, benda ni tak boleh claim tau. 

Setiap tahun juga, agent kena peruntukan duit mereka sendiri untuk bagi diary ke calendar ke pada client mereka. 

Tu belum lagi, client masuk wad. Nak hantar bunga ke buah ke. Pun, guna duit agen sendiri. 

Okay, berbalik cerita asal. AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS? 


AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS? 

AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS?
Lama nak menulis tentang AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS? Oleh kerana, baru-baru ni ada client mummy masuk wad. Ceritanya pun fresh lagi, so tergerak nak tulis terus lah. 

Cerita sebelum masuk wad.. 

Client mummy demam melebihi 38 darjah Celsius dan sukar bernafas. Sehari sebelum ke hospital, beliau sudah ke klinik. Klinik macam biasa buat swap test Covid-19 sebab simptom lebih kurang kan.. 

Keesokkan harinya, nampak tak ada perubahan, result covid-19 pula adalah negatif. 

6 pagi, ibu beliau called mummy, tanya prosedur masuk wad, hospital mana mummy suggest dan penyakit anaknya cover atau tidak. 

Okay 6 pagi ye, tapi as an agent memang kena setiap hari standby 24 jam. Kerja macam kami ni, luaran nampak macam relax je kan.

Dan, as an agent ni, mummy akan suggested client mummy

1. Ke hospital platinum AIA, di mana tak perlukan deposit dan prosesnya cepat. Hospital platinum ni, atas standard dari hospital panel, ianya di khas kan oleh AIA sahaja. 

2. Akan terangkan prosedur ke hospital 

3. Untuk kes demam yang tinggi dan sukar bernafas ni. Insyaallah, tak ada halangan. Kerana polisi beliau sudah bertahun-tahun juga. 

GUARANTEED LETTER GL HOSPITAL APPROVED. 
Lebih kurang 9 pagi, mummy bertanyakan kembali pada ibu client mummy. Sama ada anak admitted ward tak. Sebab mummy tak nampak hospital ada issue GL ke AIA. 


Beliau Katakan, dah masuk wad dah. Halghal gini, hospital memang tahu GL approved. 

Tak lama tu, mummy dapat SMS mengatakan GL APPROVED. Part GL ni memang seram tau. Hahaha. 

Mummy pun terus forward SMS AIA kepada client. Bab GL ni, biasanya agent tahu dulu. So, kalau client masuk wad tanpa beritahu agent pun, agent akan tahu hehe. 

Lama juga client mummy kena tahan wad. Dalam 4 hari. Dengan kos jumlahnya RM7K lebih yang di cover semua nya kecuali chamber alatan neb sahaja. Biasanya, doktor tanya dulu. Nak beli di hospital atau luar hospital. 

Bab barang, memang semua company insurance / takaful di Malaysia tak cover ye. 

SELEPAS KELUAR WADAIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS?

Selepas keluar wad,  client mummy kena datang follow up. Dan, bil follow up hospital selepas keluar wad dan bil klinik sebelum masuk wad. Semua boleh claim balik dengan AIA.

Macam biasalah, mummy datang jumpa client untuk proses claim pula. Insyaallah dalam 5 hari bekerja boleh semak akaun bank. 

So.. Apa cerita tentang AIA MEDICAL CARD TAK BAGUS, GL HOSPITAL DECLINED TAK LULUS?

Bab ni, sebenarnya, tengok banyak faktor, berapa lama polisi, sakit apa, betul ke sakit nya, ada penipuan atau tidak.

Untuk details, insyaallah nanti mummy akan buat entri yang lain. 
Untuk memiliki medical card mampu milik dari AIA. Boleh terus wasap mummy di https://www.wasap.my/60126460421/medicalcard

2 Comments

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

  1. Kita memang pakai aia... So far nk check in pun sendiri ja... Xkacau agent pun senang ja urusan nak regsiter semua tu.. Walaupun pi yg kena buar deposit dulu sebab da selesa dgn hospital tu....

    ReplyDelete
  2. Good sharing Linda. Buat masa sekarang Kak Sue memang puashati sangat dengan perkhidmatan Linda.. semoga Linda sentiasa dimurahkan rezeki ya..

    ReplyDelete

Post a Comment

Welcome back , guys !

Thank you for connecting with me. Your comments are much appreciated :)

For any enquiries, please do not hesitate to contact me at nurazlindaazman@gmail.com

Previous Post Next Post