Total Pageviews

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA - Assalamualaikum semua, macam mana puasa kali ini? Baru je dua hari kita berpuasa. Mestilah oka...

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA - Assalamualaikum semua, macam mana puasa kali ini? Baru je dua hari kita berpuasa. Mestilah okay, kan? Masak? Tu dah tentu dah, mummy yakin memasing mesti rajin masak ! Semangat awal Raamdhan katanya hehehe. Cerita bab masak ni, adakala boleh buntu tau, hari ini nak masak apa? Esok nak masaka apa? Huhu, lelagi ketika nak memikirkan menu-menu untuk buka puasa dan sahur.

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA


BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA. Jangan susah hati, mummy seperti biasa lah sentiasa kongsikan resipi yang mudah-mudah je ! Yelah kan, kita ni laki bini bekerja, ada anak-anak kecil pulak tu. Terkejar masa untuk masak, untuk breastfeeding anak. Jadi, hari kerja mummy suka masak menu simple. Dan, menu tu..sesuai buat kami anak-anak dan mak pak boleh makan sekali ! Tak payah sesusah nak create menu asing untuk anak dan mak pak. Dan, menu pilihan kami untuk berbuka ialah BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA


RESEPI BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH 

Jom kita tengok apakah resepi BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA dan macam mana nak masak BIHUN GORENG SARDIN ni ! Betul ke BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH?  Dan cepat ? 

Antara bahan-bahan yang mummy gunakan untuk memasak BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA adalah seperti:

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA
Bahan-bahan BIHUN GORENG SARDIN

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Setengah bungkus bihun jenama Berkat yang dah di celur selama sejam dengan menggunakan air suhu bilik (suhu normal) bukan air panasa atau air suam !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Separuh bawang besar hiris kasar (senang anak ke tepikan)
3 ulas bawang putih
3 batang Cili api
Sedikit sawi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

1 tin sardin Trader's Choice . Ada 5 ketul ikan sardin yang gemuk-gemuk dalam sos Tomato ! Ikan berkualiti dan sos tak hanyir ! I like !

Bahan lain :-

Sedikit kicap
Sedikit garam
Sedikit air

Option :
Hiriskan telur dadar
Perahkan limau semasa makan



CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN


BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

1. Gorengkan ikan sardin Trader's Choice ke dalam sedikit minyak masak.

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

2. Ikan dah nampak garing, masukkan bebawang goreng hingga naik bau wangi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

3. Masukkan sos tomato sardin, sedikit kicap, setengah cawan air biasa dan sedikit garam. Masakkan hingga kuah didih.

4. Setelah didih, terus masukkan bihun ke dalam kuah tadi

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

5. Akhir sekali masukkan sayur sawi. Kacau rata dan boleh angkat terus !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

6. Siap untuk di hidangkan dan di makan. Untuk hiasan atas tu, boleh letakkan hirisan telur dadar, cili dan daun sup.

7. Nak sedap makan BIHUN GORENG SARDIN, perahkan sedikit limau kasturi di atas bihun tadi. Memang perggggggh ! Nikmat !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Masa untuk buka puasa, tapi anak dah crancky minta susu. Ajak mummy baring bersama hehe. See, that why mummy create menu mudah-mudah je. Tapi sedap ! 

Tak ada alasan, malas masak sebab ada anak kecil. Kita boleh create memacam resepi yang senang, mudah, jimat masa. Dan jimat duit juga hehe

Jimat duit dari segi macam mana? Caranya, adalah menjadi pembeli yang bijak macam mummy. Kami shopping bahan-bahan di atas tu di Segi Fresh aje !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

First time mummy shopping barangan dapur dari jenama Segi Fresh ! Ya Allah, kualiti dia tip top ! Harga murah, memang akan repeat ke Segi Fresh je lah nampaknya !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Anak kami, sampai 3 kali tambah BIHUN GORENG SARDIN tau ! Sedap katanya, alhamdulillah lega mummy daddy kerana boleh berjimat cermat untuk barangan dapur kami !

Mummy highly recommended SEGI FRESH ini pada semua, tak kira peniaga pasar Ramadhan, gerai, restoran atau seorang ibu. Memang boleh jimat habis shopping di sini !

BIHUN GORENG SARDIN MENU MUDAH BUKA PUASA, RESEPI BIHUN GORENG SARDIN, BAHAN BIHUN GORENG SARDIN BELI DI SEGI FRESH, CARA MASAK BIHUN GORENG SARDIN, SAHUR, BERBUKA PUASA

Barangan dapur untuk Ramadhan kali ini, terima kasih Segi Fresh untuk harga mampu milik ! Nak tengok offer yang menarik di SEGI FRESH? Boleh terus layari ke :-

You Might Also Like

25 comments

  1. Memang murah dan berkualiti barang-barangnya..

    ReplyDelete
  2. Sedap pula nengok bihun goreng tuh.. ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
  3. Wah menarik ni..first time tau ada bihun goreng sardin..nanti boleh cuba la

    ReplyDelete
  4. pestime dgr bihun goreng sardin.. boleh cuba nnti utk anak anak ..
    thanks for the resipi!

    ReplyDelete
  5. tak sangka sardin pun boleh masak dengan bihun. boleh try nanti.

    ReplyDelete
  6. lain dari yg lain resepi mee hoon awk..lps nie boleh la kita cuba..tapi klo guna sardin de bau hanyir x? klo kita kurang minat sikit klo bau hanyir..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  7. 1st time dengar bihun goreng sardin.. leh try ni

    ReplyDelete
  8. bihun goreng sardin tk pernh try..tp sardin mkn nasi panas2 xtoleh kiri kanan

    ReplyDelete
  9. first time dengar menu bihun sardin..cam senang je cara buat dia..nnti nk cuba la...

    ReplyDelete
  10. Sedap pulak nengok Mee Hoon Goreng Sardin nie Linda. Nak cuba juga lah nanti. Kat rumah akak nie ada juga Segi.. kadang memang beli barang basah kat situ..

    ReplyDelete
  11. hmmm. sahur elok ni kalau dah boring dengan nasi. thankyou sislin

    ReplyDelete
  12. First time tahu resipi ni, nak try lah nanti! Suka jugak shopping dekat Segi ni sebab fresh & murah

    ReplyDelete
  13. tak sangka sardin ni boleh buat resepi utk bihun goreng. Boleh la try nanti ni.

    ReplyDelete
  14. Ohh my...So sedap looking, am.now hungry craving for some ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  15. wow. 1st time ni tahu sardin goreng bihun.

    ReplyDelete
  16. Nampak sedap bihun goreng tu...boleh try karang..Follow sini

    ReplyDelete
  17. alahai apesal sedap sgt ni.. boleh try la nanti

    ReplyDelete
  18. Seeius x pernah buat lagi bihun sardin.. pasni leh cuba.. nyum²

    ReplyDelete
  19. Zira buka puasa makan bihun pun dah kenyang. Sedap dapat buka puasa

    ReplyDelete
  20. Lain dari yg lain resepi akk.. Nk kena cuba buat lah kalau ada masa free nanti

    ReplyDelete
  21. eh pertama kali dgr bihun goreng sardin...selalu rencah guna udang, sotong, ayam...mmg lain drpd yg lain neh!

    ReplyDelete
  22. Wah sedap juga bihun goreng sardin, i tak pernak try masak macam ni lagi.

    ReplyDelete
  23. Tak pernah cuba buh sardin. Lepas ni boleh cuba resepi linda ni

    ReplyDelete
  24. Tak pernah lagi masak bihun goreng masuk sardin. Nanti nak try lah

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah dan komen. Nanti saya blogwalking kembali ye :) - Linda -

Labels

Dhia batrisya (396) blogger (382) 2018 (379) azlindaalin.com (352) dzal aidi fiqry (322) review (282) 2019 (270) resipi (148) travel (87) Daim Naufal (82) daddy (42) advertorial (36) Resipi 30 Hari Ramadhan (19) tutorial blog (11) Baby D (6) blogwalking (4) 2017 (2) 2020 (2)